Twee nieuwe destillatietorens boosten opleiding tot chemische procesoperator

In het laboratorium van PITO Stabroek werdentwee nieuwe destillatietorens ingehuldigd. De nieuwe installaties kwamen er na een intensieve samenwerking tussen PITO, het Duitse bedrijf Pilodist en enkele onderwijsprofessionals.

Trefwoorden: #BASF, #chemie, #distillatie, #opleiding, #PITO, #SIRA

Lees verder

Opleiding

( Foto: Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Eén jaar geleden gaf Jan Remeysen, CEO van BASF, een gastcollege aan een aantal zesdejaarsklassen van PITO Stabroek. Hij bezocht toen ook het laboratorium van de school en maakte kennis met de leerkrachten en leerlingen van de opleiding Chemische Procestechnieken.

Uit die kennismaking en met de ondersteuning van SIRA ontstond een project dat resulteerde in een unieke chemische installatie die leerlingen in een veilige omgeving klaarstoomt voor een job als procesoperator. 

Niet alleen de leerlingen van PITO zullen hun vaardigheden kunnen aanscherpen met behulp van de nieuwe destillatietorens. Ook heel wat cursisten van SIRA, een organisatie die werkzoekenden omschoolt naar procesoperatoren, worden met succes opgeleid in het labo van PITO.

De afgelopen 34 jaar heeft SIRA 1258 studenten aangeworven en 81% daarvan slaagde voor de opleiding. Een groot gedeelte van deze geslaagden werkt bovendien nog steeds in de chemie. Door bij te dragen aan de realisatie van de nieuwe destillatiekolommen bevestigt de organisatie haar vertrouwen in PITO als onderwijspartner.

Ook chemiereus BASF stapte mee in het project. Jaarlijks biedt het bedrijf zo’n 200 stageplaatsen en duale werkplekken aan. Zo’n 80% van de procesoperators van het bedrijf komt daaruit voort en PITO is een van de hofleveranciers.