Nieuw ontwerp maakt motorstarter compacter en veiliger

Van 18 tot 20 mei vindt in Kortrijk Xpo de vakbeurs Indumation plaats. Atem-Wieland Electric (Willebroek) wil er de nieuwe, nog compactere versie voorstellen van de Wieland motorstarter, de podis MS 5HP.

Trefwoorden: #Atem, #motorstarter

Lees verder

Partner Info

( Foto: Wieland Electric )

ENGINEERINGNET.BE - "Traditioneel zijn de energieverdeling en de gebruikte bedrading van motoren in transportbandsystemen erg complex. Dit maakt ook het veilig uitschakelen ervan behoorlijk omslachtig", legt directeur sales Koen Notelaers uit.

"Bij de ontwikkeling van de podis MS 5HP streefde Wieland ernaar dergelijke systemen veiliger en gebruiksvriendelijker te maken door hun complexiteit te verminderen." Het resultaat is de kleinste starter voor motoroutputs in de range van 0,25 tot 4 kW, ongeacht hun afmetingen. De mogelijkheden van vroegere versies beperkten zich tot de lagere vermogens, terwijl de markt meer en meer naar zwaardere motoren vraagt.

De breedte van het toepassingsgebied maakt dat leveranciers minder opslagruimte nodig hebben, omdat ze hun stock tot een kleiner gamma kunnen beperken en dat (bij)bestellingen administratief eenvoudiger worden. "De compactheid maakt dat het montagevlak niet groter hoeft te zijn dan 178 x 261 mm."

Torsievrij in noodsituaties
De podis MS 5HP is de eerste gedecentraliseerde motorstarter volgens de beschermingsklasse IP65 en de Amerikaanse norm Nema 12. Hij is geschikt voor gebruik in ruwe industriële omgevingen. "En uitgerust met een geïntegreerde STO (safe torque off) functie, die de aangesloten motor in geval van nood torsievrij maakt en het mogelijk maakt de stroomvoorziening volledig af te sluiten van de noodstopcircuits", licht Notelaers toe. "Daardoor moeten de STO-circuits niet meer over lange afstanden naar een centrale verdeler worden gestuurd, maar worden ze aan een specifieke energietak toegewezen."

Alle motorstarters in een noodstopcircuit zijn aangesloten op de vrouwelijke STO-fittingen en het STO-circuit wordt gemonitord en bediend via een ter plaatse opgewekte hulpvoeding en ook door een tweekanaals veiligheidsrelais. Bovendien kunnen verschillende STO-circuits worden bediend vanuit één stroomvoorziening. Daardoor zijn er minder draden en minder brede kabelgoten nodig. Het energiebussysteem scheidt de energievoorziening van de signaalfunctie. "Deze gedecentraliseerde aanpak maakt het hele systeem minder vatbaar voor interferentie, wat op zijn beurt aanzienlijke voordelen creëert voor de planning en het installatiewerk."

Veiligheid zonder stilstand
De verfijning van het ontwerp bracht een hoger veiligheidsniveau (SIL 3, PL e) binnen bereik. “Binnen een noodstopcircuit zijn alle motorstarters aangesloten op de vrouwelijke STO-fittingen. Het STO-circuit wordt gemonitord en bediend via een ter plaatse opgewekte hulpvoeding en door een tweekanaals veiligheidsrelais.” De ingebouwde serviceschakelaar beantwoordt aan de internationale veiligheidsnorm UL508. "Wieland ontwierp hem voor onderhouds- of herstellingswerken om individuele stroomverbruikers uit te schakelen zonder het volledige systeem stil te moeten leggen.

Een speciale geïntegreerde stroomvoorziening wekt dan de 24 V gelijkstroomse hulpspanning op die nodig is om de aangesloten sensoren stroom te geven, zonder de neutrale geleider te gebruiken. Dit maakt afzonderlijke bedrading overbodig en verlaagt zo de materiaalkosten." Notelaers wijst op de eenvoud van de installatie- en inbedrijfstellingsprocedures: "De motorstarter kan volledig geprogrammeerd worden met DIP-schakelaars. Een slimme webconfiguratiegids leidt de gebruikers er stap voor stap doorheen en kiest daarbij de ideale instellingen voor de motor en de beoogde toepassing."

www.atem.be