Ontwikkeling heterogene systemen voor chips

De Nederlandse UTwente investeert in onderzoek naar heterogene systemen en het realiseren van een heterogene chipfabriek, om bij te dragen aan het oplossen van het mondiale chiptekort.

Trefwoorden: #ASML, #chip, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: © Kennispark Twente )

ENGINEERINGNET.BE - Twente staat internationaal op de kaart als hotspot voor semicon en specifiek voor analoog en gemengd digitaal chip design, de ontwikkeling van fotonische en microfluïdische chips, en als belangrijke toeleverancier van ASML.

Deze hotspot bestaat onder meer uit de vakgroep Integrated Circuit Design van UTwente, onder leiding van hoogleraar Bram Nauta, het MESA+ instituut en circa 50 semicon-gerelateerde MKB-bedrijven. 

Nauta: “De Europese Commissie wil met de EU Chips Act investeren in de volgende generatie chips. We vragen daarom aandacht voor het ‘vergeten’ vakgebied van de micro-elektronica. Vaak worden fotonische chips omschreven als ‘de volgende generatie chips’, maar fotonische systemen hebben altijd een elektronische chip nodig voor hun rekenkracht en aansluiting op toepassingen."

"Ze zijn dan ook niet de opvolger van de elektronische chips, maar een interessante aanvulling. Binnen de EU Chips Act is veel aandacht voor het oplossen van chip-tekorten. Maar als we chip designtalent niet versterken, zijn we in Europa überhaupt niet in staat om het chiptekort op te lossen."

"Door te investeren in elektronisch chip design en fundamenteel en toegepast onderzoek, kunnen we in Europa de wederzijdse afhankelijkheden tussen Azië, de VS en Europa in evenwicht brengen.”

"De toekomst van chips ligt daarbij in de integratie van beide systemen. Europa zou moeten investeren in de opbouw van kennis over deze geïntegreerde systemen en de machines die nodig zijn om ze te produceren. Twente is daarvoor de ideale plek."

Timo Meinders: “We hebben alle sleuteltechnieken in huis: van analoge mixed signal en RF design, fotonica, quantumfotonica, microfluïdica, materials, thin film application en advanced manufacturing. Juist de combinatie van al die technologieën is nodig om niet alleen heterogene chips te ontwerpen, maar ook de machines te kunnen bouwen om die systemen te produceren."

"Aangezien heterogene chips zich in een vroege ontwikkelingsfase bevinden, zien we in Twente een uitstekende mogelijkheid voor pilot-fabricage van deze heterogene chips. We hebben de ambitie om door te groeien naar grootschalige productie."

"Met het MESA+ Nanolab hebben we ervaring met een goede samenwerking tussen wetenschap en het bedrijfsleven in de cleanroom. Die ervaring willen we gebruiken om een volgende stap te zetten en een foundry op te zetten waar elektronische, fotonische en straks ook heterogene systemen geproduceerd kunnen worden.”