NextGen District verwelkomt spelers in groene waterstof en circulair waterverbruik

Port of Antwerp-Bruges wil met NextGen District bijdragen aan de transitie naar klimaatneutraliteit. De toezegging van Plug Power en Ekopak is opnieuw een belangrijke mijlpaal voor deze cluster in het hart van de Antwerpse site.

Trefwoorden: #afvalwater, #circulair, #Ekopak, #Plug Power, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Plug Power )

ENGINEERINGNET.BE - Plug Power heeft de ambitie om wereldwijd de grootste producent te worden van groene waterstof.

De locatie bij de grootste chemische cluster van Europa in combinatie met de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om een belangrijke waterstofhub voor Europa te worden, waren voor het bedrijf doorslaggevende factoren om voor NextGen District te kiezen.

De Amerikaanse leverancier van waterstofoplossingen heeft daarom een concessieovereenkomst gesloten voor de bouw van een groene waterstofproductiefabriek. Deze zal, door middel van een combinatie van lokaal geproduceerde zonne- en windenergie en aangekochte groene stroom, 12.500 ton vloeibare en gasvormige groene waterstof per jaar produceren voor de Europese markt.

Daarnaast zal ook Ekopak een plek innemen. Het waterrecyclagebedrijf uit Tielt gaat er, in joint venture met water-link en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, een vooruitstrevende waterfabriek installeren, project Waterkracht gedoopt.

Deze zal het door Aquafin gezuiverd afvalwater van de inwoners van Antwerpen omzetten naar het veel hogere kwaliteitsniveau van duurzaam koelwater dat de bedrijven in de haven kunnen hergebruiken.

De totale investeringswaarde van deze twee projecten bedraagt ruim 400 miljoen euro en zorgt voor minstens een 60-tal nieuwe jobs. Na het aanvragen van de nodige vergunningen, is de doelstelling om tegen 2024-2025 operationeel te zijn.