Tot 14% minder CO2-uitstoot door containerschepen met ‘Just-In-Time’-aankomst

Nieuw onderzoek toont aan dat containerschepen hun brandstofverbruik en de daaruit voortvloeiende CO2-uitstoot met 14% kunnen verminderen dankzij ‘Just-In-Time’-aankomsten.

Trefwoorden: #CO2, #container, #just-in-time, #logistiek

Lees verder

research

( Foto: Port of Rotterdam - MSC )

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Global Industry Alliance to Support Low Carbon Shipping in het kader van het GreenVoyage2050-project van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) en Noorwegen.

Het is het eerste wereldwijde onderzoek naar het effect van ‘Just-In-Time’-aankomsten met gebruikmaking van real-time tracking en brandstofverbruiksgegevens van schepen in de vaart.

Met ‘Just-In-Time’ (JIT)-aankomsten kunnen schepen tijdens hun reis hun snelheid voor aankomst in de haven optimaliseren wanneer ligplaats, vaarweg en nautische diensten beschikbaar zijn.

JIT is een belangrijk middel dat eraan kan bijdragen dat een schip de vereiste indicator met betrekking tot koolstofintensiteit en bijbehorende classificatie bereikt in overeenstemming met de kortetermijnmaatregel van de IMO voor broeikasgasreductie, die later dit jaar van kracht wordt.

Dit kan, samen met andere operationele maatregelen, worden meegenomen in een Ship Energy Efficiency Management Plan, dat een centrale rol zal spelen bij de implementatie van recente maatregelen van de IMO op het gebied van energie-efficiëntie.

Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door MarineTraffic en Energy and Environmental Research Associates, verkent de wereldwijde implementatie van JIT in de containersector.

Met gebruikmaking van AIS-gegevens uit het pre-pandemische jaar 2019, werd het effect van JIT op brandstofverbruik en uitstoot beoordeeld door alle reizen in drie scenario’s te optimaliseren: over de gehele reis, over de laatste 24 uur en over de laatste 12 uur.

De resultaten laten zien dat optimaliseren van de snelheid tijdens de gehele duur van de reis vaak de grootste kans geeft op besparing, met een gemiddelde van 14,16%. Bij het 24-uursscenario is dit 5,90% en bij 12-uursscenario ligt dit op 4,23%.