Groot potentieel duurzame en goedkopere stroom bij logistieke bedrijven

VIL en Flux50 brachten de inzetbaarheid van marktklare technologieën op zes verschillende bedrijventerreinen in kaart, en de mogelijkheid tot energiesamenwerkingen met buurtbedrijven.

Trefwoorden: #besparing, #energie, #logistiek, #transport, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Logistieke bedrijven bieden met hun grote dakoppervlaktes en specifieke ligging veel opportuniteiten voor de productie van groene stroom. Een potentieel dat nog vaak onderbenut blijft.

Het initiële doel van het Logigrid-project was de toepassing van Lokale Energie Gemeenschappen in logistieke bedrijvenzones te onderzoeken. Al snel werd duidelijk dat nieuwe regelgeving op dat vlak voor veel logistieke spelers niet de mogelijkheden biedt waarop men in de sector had gehoopt.

Toch ontbreekt het niet aan mogelijkheden. Een grondige efficiëntieoefening in het eigen bedrijf kan bijvoorbeeld al veel opleveren. Investeringen in energiemanagement, -productie en eventueel -opslag op het eigen terrein lonen. Het rendement is sterk afhankelijk van het energieprofiel van het bedrijf. Meten is weten en leidt tot cijfermatig onderbouwde investeringen.

Dit blijkt uit berekeningen die in het Logigrid-project bij bedrijven zijn uitgevoerd. Stefaan Verhelst, managing director bij Luiknatie: “Door het creëren van een directe verbinding tussen de afdelingen Coldstore en Storage zal ruim 82% van de elektriciteitsvraag van Storage worden ingevuld met lokaal opgewekte groene stroom. Dit project was voor mij een eye-opener.”

Energie delen met partners en buren is mogelijk en zinvol. De rentabiliteit hangt af van lokale omstandigheden die bepalend zijn voor de investeringen en werkingskosten binnen de samenwerking.

Rekening houdend met het regelgevend kader en met de economische realiteit van de energiemarkt is een langetermijnvisie van belang. ‘Think big, start small’ is daarbij een zinvolle houding.

Bedrijven kunnen stap voor stap de energietransitie aangaan en zich laten begeleiden. Energie- en investeringskosten evolueren namelijk snel. Zelf investeren is niet altijd nodig. Veel bedrijven bieden oplossingen aan met allerhande huur- en serviceformules.

In het Logigrid-project zijn aanbieders en eindgebruikers samengebracht om inzichten te delen in de huidige en toekomstige mogelijkheden. Deze inzichten zijn in de brochure ‘Duurzame stroom in uw onderneming’ gebundeld tot 14 praktische en slimme energieoplossingen voor bedrijven en is weldra verkrijgbaar via de VIL-website.

Projectdeelnemers: ADPO, Aertssen, Agrityre, Bewel, Colruyt Group, Condugo, CSP Zeebrugge Terminal, Engie, Fluvius, Gosselin Group, Group Depré, Luiknatie Coldstore, Manna, Mathieu Gijbels, Metalon, MLSO, POM Antwerpen, Quares, Remofrit, Snowball, Tabaknatie, Veldeman Group, Wind aan de Stroom en Wijngaardnatie.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen.