Brusselse digitale groeibedrijven haalden al meer dan 330 miljoen euro op

Uit nieuwe gegevens van de technologiefederatie Agoria en het Belgisch centrum voor de technologische industrie Sirris blijkt dat investeerders steeds vaker de weg vinden naar Brusselse startups.

Trefwoorden: #Agoria, #Brussel, #groeibedrijf, #investering, #Sirris, #start-up

Lees verder

nieuws

( Foto: akkamulator - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Brussel telt sowieso het grootste aantal startups in ons land. Goed één derde van de startende bedrijven uit de technologiesector wordt opgericht in het Brussels gewest.

In de meeste gevallen gaat het om ondernemers die met een SAAS-businessmodel werken (software-as-a-service). Ze verkopen producten die ze via de cloud en het internet in de markt zetten, al dan niet in combinatie met een hardwarecomponent.

Tijdens de eerste helft van dit jaar vloeide er ruim 330 miljoen euro naar deze Brusselse digitale groeibedrijven. Hiermee zit het gewest goed op schema om de 550 miljoen euro die over heel 2021 werd bijeengebracht te overtreffen.

Een verschil met vorig jaar is dat het opgehaalde kapitaal evenrediger verspreid zit over een groter aantal bedrijven, want in 2021 tekenden Collibra (215 miljoen euro) en IbanFirst (200 miljoen euro) voor het leeuwendeel van het opgehaalde kapitaal. Na zes maanden konden de Brusselse tech startups ook al ruim een derde meer extern kapitaal ophalen dan in heel 2020 (214 miljoen euro).    

Uit de data van Agoria en Sirris blijkt bijvoorbeeld dat amper 18% van de Brusselse tech startups een antenne opent in het buitenland. In Vlaanderen is dat 67%. Het aandeel van de Brusselse startups dat een bedrijf overneemt op de internationale markten (‘acqui-hire’), klokt af op 22%. In Vlaanderen is dat 61%.  

Agoria wil samen met hub.brussels, het gewestelijk agentschap voor bedrijfsondersteuning, nadrukkelijker inzetten op het ondersteunen van de internationalisatiestrategie van digitale startups via het project scale.brussels.

Om de noden van jonge groeibedrijven beter in kaart te brengen, voerden beide organisaties de voorbije maand een enquête uit bij een vijftigtal Brusselse startups. Daaruit blijkt alvast dat steeds meer van deze jonge digitale bedrijven de internationale stap willen wagen.