Kies juiste onderhoudsstrategie met SAP ASPM

Voor asset-intensieve bedrijven is het van belang ten alle tijden te streven naar een zo hoog mogelijke beschikbaarheid van assets en veiligheid en zo min mogelijk kosten. Maar hoe bereik je dit?

Trefwoorden: #asset, #Dimensys, #management, #SAP

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dimensys )

ENGINEERINGNET.BE - Daar biedt SAP Asset Strategy and Performance Management (SAP ASPM) de uitstekende oplossing voor. In deze blog leggen wij je uit hoe je met SAP ASPM, inclusief de allernieuwste functies, de juiste onderhoudsstrategie kiest.

Wist jij al dat veel asset-intensieve bedrijven regelmatig  tegen de uitdaging aanlopen om de onderhoudskosten zo laag mogelijk te houden zonder dat het risico op storingen verhoogt? Hiervoor kun je methodieken en processen gebruiken zoals FMEA, RCM en RCA. Met deze methodieken verkrijg je inzicht in het gebruik van assets en kun je de juiste keuzes maken voor een optimale onderhoudsstrategie.

Verkrijg optimaal inzicht in assets 
Met de vele data die tegenwoordig beschikbaar is, zien wij regelmatig dat bedrijven vast komen te zitten in een geïsoleerde verzameling informatie die niet toegankelijk is vanuit andere delen van de organisatie (data silo's). Hetzij in Excel of in een andere software dat niet geïntegreerd is met het operationeel onderhoudssysteem.

Met de cloud-oplossing SAP Asset Strategy and Performance Management (SAP ASPM), dat binnen de Intelligent Asset Management suite toebehoort, verkrijg je een optimaal overzicht én inzicht in de data over alle assets.

De juiste onderhoudsstrategie bepalen

De onderhoudsstrategieën en methodieken in SAP ASPM .

Met SAP ASPM identificeer je kritische assets, bepaal je de juiste onderhoudsstrategie en implementeer je deze strategie in het ERP-systeem, zoals S/4HANA. Dit alles is gebaseerd op gekende betrouwbaarheidsmethodieken.

Het proces van SAP Asset Strategy and Performance Management

Het ASPM-proces.

Het ASPM-proces start met het definiëren van assets in het IAM-systeem (zie punt 1 in bovenstaande afbeelding). De assets kunnen afkomstig zijn uit het ERP systeem, zoals S/4HANA. Daarna bepaal je de kriticiteit van elke asset met een risicoanalyse (zie punt 2).

Afhankelijk van de mate van kriticiteit, voer je de juiste methodiek (RCM, FMEA of RBI) uit (zie punt 3). Met deze methodiek beveel je de juiste onderhoudsstrategie aan. Met deze preventieve en correctieve acties kun je assets optimaal onderhouden.

Alle aanbevelingen verzamel je in de 'Preventive Maintenance Review App' (zie punt 4). Vanuit deze app controleer je de aanbevolen onderhoudsstrategie en implementeer je deze in het ERP-systeem (zie punt 5). Na verloop van tijd kun je de strategieën analyseren en verbeteren door voorgaande assessments nogmaals in het ASPM-systeem overzichtelijk te doorlopen (zie punt 6).

Risicoanalyse

Risicoanalyse met SAP Asset Strategy and Performance Management.


Met een risicomatrix bepaal je een risicoscore (mate van kriticiteit) . De matrix richt je bedrijfsspecifiek in. Hiermee kun je voor verschillende categorieën (impacts) een score berekenen. De score baseer je op de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis en het gevolg daarvan.

FMEA-assessment 
Met een FMEA-assessment analyseer je de soorten 'failures' van assets die kunnen voorkomen. Dit worden ook wel de 'Failure Modes' genoemd. Je start eerst met identificatie van oorzaken van de 'Failure Modes'. Daarna bepaal je de RPN-score (Risk Priority Number) met de variabelen: 'detectability', 'occurence' en 'effects'.

De RPN-score geeft een indicatie van de mate van belang van elke 'Failure Mode'. Je kunt voor elke oorzaak van zo'n 'Failure Mode' aanbevelingen opstellen voor de juiste, bijpassende onderhoudsstrategie.

De beoordeling van een RPN-score in SAP ASPM.

RCM-assessment 
Met een RCM-assessment definieer je van alle assets de functies, mogelijke storingen, mogelijke 'Failure Modes' en 'effects'. Met al deze definities kun je de gebruiker overzichtelijk begeleiden middels een beslissingsschema.

Aanbevelingen voor de juiste onderhoudsstrategie 
Na alle onderdelen van het proces te hebben doorlopen, bundel je alle aanbevelingen bij elkaar voor de juiste onderhoudsstrategie binnen de organisatie. Deze kun je overzichtelijk herzien in de centrale applicatie van SAP ASPM.

Alle aanbevelingen voor de juiste onderhoudsstrategie gebundeld in SAP ASPM.

Onderhoud met overzicht en structuur 
Na het volledig proces doorlopen te hebben, heb je als asset-intensief bedrijf inzicht én overzicht op alle assetdata. Je bepaalt eenvoudig de juiste onderhoudsstrategie én implementeert dit in he ERP-systeem van de organisatie.

Bepaal de juiste onderhoudsstrategie voor jouw organisatie 
Benieuwd hoe jouw organisatie met de gehele SAP Intelligent Asset Management suite het juiste onderhoud op het juiste moment uitvoert? Neem dan gerust contact met ons op of download de whitepaper voor een compleet overzicht van SAP Intelligent Asset Management.