Vernieuwde agrorobot wordt in de praktijk getest

Na een reeks testen werd het prototype verbeterd en worden er validatieproeven uitgevoerd in onder ander witloof, wortelen en prei. Bedoeling is om de agrorobot verder te optimaliseren en willen de projectpartners een veelzijdige machine lanceren.

Trefwoorden: #CIMAT, #landbouw, #robot, #test

Lees verder

Nieuws

( Foto: Inagro / CIMAT )

ENGINEERINGNET.BE - Het prototype bestaat uit een robot, geconfigureerd als werktuigendrager met drie driepuntshefinrichtingen.

Zo kunnen landbouwers verschillende werktuigen bevestigen en tegelijk aan het werk zetten. De robot is erg functioneel. Via afstandsbediening kan hij van de aanhangwagen en vervolgens op het veld rijden. Op basis van RTK-GPS voert hij volledig autonoom zijn taak uit.

Door de compacte vormgeving en het gebruik van elektrische actuatoren is de bewegingsvrijheid zeer hoog. De robot kan ter plaatse draaien en loodrecht op de rijrichting rijden. Zo is er weinig ruimte nodig om te draaien op de kopakker.

Om alle functionaliteiten goed op elkaar af te stemmen en de technische werking te optimaliseren, organiseren de CIMAT-partners een aantal veldtesten en validatieproeven op Vlaamse en Nederlandse percelen met witloof, asperges, wortelen, blauwe bes, ...

Het eerste prototype had al een schoffelmachine en bodemsensor en kreeg nu ook een onkruidbrander. De robot kan plaatsspecifiek onkruid branden op basis van een taakkaart.

Taakkaarten kan de landbouwer ofwel vooraf manueel, ofwel in realtime met AI-technologie opstellen. Bij de laatste optie vliegt een drone over een veld om data via 5G naar een server te sturen.