Fluvius en Telenet richten NetCo op voor realisatie datanetwerk van de toekomst

Telenet en Fluvius hebben een bindende overeenkomst ondertekend voor de evolutie van hun coaxiale glasvezel ('HFC') netwerkinfrastructuur in hun servicegebied naar het 'datanetwerk van de toekomst', met inbegrip van Fiber to the Home ('FTTH') technologie.

Trefwoorden: #Fiber-To-The-Home, #Fluvius, #netwerk, #Telenet

Lees verder

Techniek

( Foto: Fluvius / Telenet )

ENGINEERINGNET.BE - Zoals aangekondigd in oktober vorig jaar richten beide bedrijven samen een nieuw, onafhankelijk en zelfvoorzienend infrastructuurbedrijf (werknaam “NetCo”) op, waarin Telenet een deelneming van 66,8% zal hebben en Fluvius 33,2%.

Zowel Telenet als Fluvius zullen hun bestaande HFC-netwerk en hun bestaande glasvezelactiva onderbrengen in NetCo. Die laatste zal bovendien de langlopende erfpacht inbrengen, die ongeveer een derde van het servicegebied in Vlaanderen bestrijkt en die Telenet in staat heeft gesteld om er vaste diensten aan te bieden aan eindklanten.

NetCo zal blijven investeren in de uitbouw van het huidige HFC-netwerk via DOCSIS-technologie. Tegelijkertijd streeft het ernaar om tegen 2038 78% van Vlaanderen te dekken met FTTH, hetgeen een totale investering tot maximaal 2 miljard euro vertegenwoordigt.

De tewerkstelling van ongeveer 170 huidige Telenet-medewerkers zal bij de start overgaan naar het nieuwe bedrijf en naar verwachting zullen 50 bijkomende medewerkers aangetrokken worden. Fluvius brengt geen personeel in, maar zorgt voor een vlotte overdracht van de relevante activiteiten.

Verwacht wordt dat de nieuwe vennootschap van start kan gaan in het begin van 2023. Beide partners voeren constructieve gesprekken met de mededingingsautoriteiten in het kader van deze transactie.