Skimsat moet kosten van aardobservatiesatellieten verminderen

Thales Alenia Space, joint venture van Thales en Leonardo, en QinetiQ hebben een studiecontract ondertekend met ESA om de weg vrij te maken voor kleine multimissiesatellieten in een Very Low Earth Orbit (VLEO) (Zeer Lage Baan om de Aarde).

Trefwoorden: #QinetiQ, #ruimte, #satelliet, #Thales Alenia Space

Lees verder

research

( Foto: Thales Alenia Space )

ENGINEERINGNET.BE - De fase A/B1-studie zal het ontwerp bevorderen van het demonstratiemodel Skimsat, een VLEO-multimissiesatelliet (<300 km) die ernaar streeft de kosten van aardobservatie aanzienlijk te verlagen en tegelijkertijd de prestaties te verbeteren door op aanzienlijk lagere hoogten te opereren.

De uiterst modulaire, compacte en flexibele satelliet zal gebruik maken van beproefde ontwikkelingen op het gebied van hoogefficiënte elektrische voortstuwing die de luchtweerstand compenseren.

De compacte afmetingen van Skimsat zullen hem in staat stellen volledig compatibel te zijn met de draagraketten die zijn ontworpen voor kleine satellieten, wat betekent dat de doorlooptijd voor klanten aanzienlijk korter zal zijn dan die van traditionele draagraketten voor satellieten met vergelijkbare capaciteiten.

De studie wordt geleid door Thales Alenia Space in het Verenigd Koninkrijk en het QinetiQ Space team in België en gefinancierd in het kader van de activiteiten van ESA op het gebied van "Discovery Preparation and Technology Development" (DPTD) (Ontwikkeling van ontdekking, voorbereiding en technologie). 

Meetapparatuur die gebruik maakt van het multimissie-Skimsat-platform zal worden geïdentificeerd als onderdeel van het onderzoek voor een In Orbit Demonstration om toepassingen in VLEO voorafgaand aan de eerste commerciële missie, te demonstreren.