Studenten van de KU Leuven & Thomas More bouwen eerste zelfrijdende e-racewagen

Vandaag heeft Formula Electric Belgium, een team van ingenieuze studenten, hun gloednieuwe zelfrijdende elektrische wagen onthuld, Super Nova. Hiervoor konden ze steunen op een samenwerking met meer dan 120 bedrijven.

Trefwoorden: #e-racewagen, #elektrisch, #studenten, #zelfrijdend

Lees verder

Nieuws

( Foto: Formula Electric Belgium )

ENGINEERINGNET.BE - Super Nova is een geüpgradede wagen uit het brede scala wagens (ondertussen al 13 e-racewagens) van het team. Remko Schippers, Team manager van Formula: “We waren klaar voor de volgende stap, het ombouwen van één van onze oudere racemodellen tot een zelfrijdende versie.”

Vooraleer aan de zelfrijdende wagen kon begonnen worden, moesten alle sensoren grondig getest worden. Daarvoor werd de duurste gocart ooit gebouwd. Door alle sensoren op een goedkope gocart te plaatsen, steeg de oorspronkelijke waarde van 20 euro naar maar liefst 25.000 euro.

Door de gocart voort te duwen kon gezien worden hoe de algoritmes en sensoren samen werkten. Eenmaal dit op punt stond, kon de stap gemaakt worden naar een zelfgemaakt testplatform. De implementatie op Super Nova volgde daarna snel.

Het maken van een zelfrijdende wagen is niet niks, het vergt een hoop slimme sensoren en een sterke computer op een al even complexe elektrische wagen. Doordat het team alles zelf deed, hadden ze veel vrijheid voor de implementatie van alle oplossingen.

Het laten samenwerken van de computer, de GPS en de LiDAR (light Detection and ranging camera, een speciale camera) was zeker niet gemakkelijk. Ze konden gelukkig rekenen op de hulp en expertise van vele partners en alumni.

Het team zal van volgend academiejaar gebruik maken om verder onderzoek te doen en later ook met hun zelfrijdende wagen deel te nemen aan de Formula Student competities 2023.