• 30/04/2012

Toekomst voor chemie-bouwstenen met biobrandstof als bijproduct

Biobased-bouwstenen voor chemicaliën, polymeren en plastics zijn veel waardevoller dan brandstof.

Trefwoorden: #biobased, #biogebaseerde, #economie

Lees verder

research

( Foto: E-Energy Market )

ENGINEERINGNET -- De productie van biobased chemicaliën en materialen zal in de komende jaren verdubbelen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Vooral de vraag naar biobased chemicaliën die de bestaande chemicaliën (grotendeels vervaardigd uit aardolie) één op één kunnen vervangen, groeit sterk.

Dat is te lezen in het rapport ‘Biobased Chemicals – Value Added Products from Biorefineries’ ( publications/reports/?eID=dam_frontend_push&docID=2043 ), opgesteld door het IEA Bioenergy - ‘Task 42’ Biorefinery. De mondiale kennisopbouw en –disseminatie ‘Task42’ op het gebied van de bioraffinage, wordt geleid door Wageningen UR Food & Biobased Research. Er nemen 12 landen aan deel.

Als het gaat om de biobased economy gaat de aandacht de laatste jaren vooral uit naar biobrandstoffen en bioenergie. Zo is er EU-beleid om in 2020 een 10 procent van alle brandstoffen uit hernieuwbare grondstoffen te vervaardigen. Zonder subsidie is het evenwel economisch niet interessant om plantaardig materiaal alleen te gebruiken voor brandstof.

Meer heil zien de schrijvers van het rapport in het produceren van bouwstenen voor de chemische sector, met brandstof als co-product. Bouwstenen voor chemicaliën, polymeren en plastics zijn namelijk veel waardevoller dan brandstof. Na raffinage, waarbij de nuttige stoffen voor materialen en chemicaliën uit de biomassa gehaald zijn, kan het restmateriaal alsnog ingezet worden voor brandstofproductie.


(KV)