• 02/05/2012

Antibiotica in honing vlotter opgespoord

In Europa wordt heel wat honing verkocht. Helaas gebeurt het dat in de honing, die de verdelers en verwerkers aankopen, antibiotica is terechtgekomen.

Trefwoorden: #antibiotica, #honing

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- In Europa wordt heel wat honing verkocht. Helaas gebeurt het dat in de honing, die de verdelers en verwerkers aankopen, antibiotica is terechtgekomen. Dat is gebruikt om infecties in bijenkorven te voorkomen of ze te doen verdwijnen.

Wanneer evenwel deze contaminatie met antibiotica laat wordt ontdekt, moeten vaak hele batches worden vernietigd.

Een oplossing lijkt te zijn gevonden in het kader van project CONffIDENCE, dat als doel heeft goedkope detectiemethodes voor contaminanten in voeding te ontwikkelen.

Daarbij zijn sticks gecreëerd die acht stalen honing binnen de 45 minuten kunnen testen op vier soorten antibiotica: chloramfenicol, sulfonamides, fluoroquinolonen en tylosine. Een hele verbetering: zo zijn tot op heden nog geen snelle testmethodes op de markt die meer dan één antibioticum tegelijk kunnen detecteren.

Op dit moment zijn nog enkele validatietesten bezig in diverse labo’s. Verwacht wordt dat deze met glans zullen worden doorstaan, en dat de nieuwe sticks begin 2013 op de markt verschijnen.


(KV) (RIKILT, Instituut voor Voedselveiligheid, Nederland) (foto wikipedia)