Slim automatiseren optimaliseert voorraadbeheer ziekenhuizen

Phi Data en Belintra slaan de handen in elkaar om de herbevoorradingsprocessen van ziekenhuisafdelingen grondig te verbeteren. Met een geautomatiseerd Kanban-systeem helpen beide bedrijven ziekenhuizen om het voorraadbeheer efficiënter in te richten.

Trefwoorden: #beheer, #Phi Data, #software, #voorraad, #ziekenhuis

Lees verder

Techniek

( Foto: Belintra )

ENGINEERINGNET.BE - Deze oplossing is gebaseerd op het Kanban-systeem dat vaak wordt gebruikt voor het inventariseren van de voorraad op bepaalde afdelingen: waarvan is er nog voldoende en wat moet worden bijbesteld?

Door de Kanban-statuskaartjes in de ene of de andere richting om te draaien, geeft men de status (leeg/vol) van elk product aan. Zonder automatisering moet een verpleegkundige of andere ziekenhuismedewerker manueel de statuskaartjes verplaatsen of versteken.

Daarna moet een logistieke medewerker langskomen om de bij te vullen goederen manueel te scannen. Met de nieuwe oplossing wordt de status van elk product in elke voorraadruimte automatisch geregistreerd en in real time verwerkt.

Het systeem bestaat uit digitaal leesbare OptiScanBan-etikethouders op de bakken of schappen, en een of meerdere camera’s met een bereik van 360° in dezelfde voorraadruimte. De camera’s lezen de status van de etikethouders en worden verbonden met het netwerk via een Power over Ethernet-verbinding (PoE).

De software analyseert de snapshots die de camera’s maken, herkent de status van elk artikel door de kleurcode en registreert de actuele status in de database (groen is voorradig, rood betekent bij te vullen).

Daarnaast zorgt Phi Data met zijn IDhospitalsupply-software voor een naadloze koppeling van deze gegevens met het ERP- of ander beheersysteem van het ziekenhuis voor verdere verwerking.