PortXL selecteert decarbonisatiepioniers van 2022

14 bedrijven uit 9 landen zijn door het PortXL-partnernetwerk geselecteerd voor het 7e acceleratieprogramma van PortXL in Rotterdam, waaronder het Belgische Rombit Studio.

Trefwoorden: #decarbonisatie, #project

Lees verder

nieuws

( Foto: Port of Rotterdam )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens het 3 maanden durende programma starten start-ups en scale-ups, samen met een uitgebreid netwerk van mentoren en partners, samenwerkingen met bedrijven.

Het gaat daarbij om deze deelnemers:

 • CleanSubSea, Australië: hun Envirocart-systeem maakt verwijdering, opvang, insluiting en filtratie van mariene aangroei op de scheepsromp mogelijk zonder verf te beschadigen of het omringende mariene milieu te vervuilen. Doordat er geen droogdoklocatie nodig is, wordt er bespaard op brandstof en tijd.
 • QuinteQ, Nederland: met de technologie van vliegwielenergieopslag, gebaseerd op ontwikkelingen van Boeing, wordt de energieopslag tot wel 15 keer verbeterd. De technologie is toepasbaar in energiesystemen en -netwerken over de hele wereld. Het bedrijf gebruikt geavanceerde materialen met een hoge treksterkte die de energiedichtheid sneller verbeteren dan mogelijk is met nieuwe batterijtechnologieën.
 • Ensemble Analytics, VK: platform voor havens dat data assimileert en adviseert over realtime besluitvorming over personeelstoewijzing, training en investeringen. Efficiënte besluitvorming leidt tot een 8% snellere afhandeling van schepen, minder uitstoot in de haven en betere lokale luchtkwaliteit.
 • Conexbird, Finland: hardware voor trillingsanalyse, ondersteund door een softwarecomponent, ontworpen voor montage op containerspreaders en bestand tegen de zware omstandigheden waaraan spreaders worden blootgesteld.
 • Mathclick, Italië: op AI gebaseerde oplossingen om data van de aquatische omgeving te interpreteren en voorspellen.
 • Finsulate, Nederland: aangroeiwerend product, geen verf nodig. In plaats daarvan wordt op de romp een milieuvriendelijke fysieke zelfklevende barrière aangebracht met een verwachte levensduur van 5 jaar.
 • Skygauge, Canada: meest stabiele drone ooit, met gepatenteerde stuwkrachtvectortechnologie. Voor veilige industriële inspecties en ultrasoon testen.
 • Psiori, Duitsland: maker van Crane AI, een toepassing die 3D-scans van de inventaris en omgeving biedt, met camera's die de positie van de lading detecteren. Dankzij deze technologie kan de kraanmachinist fouten vermijden en oefenen voor speciale gevallen.
 • DecisionHall, Nederland: bundelt de krachten van stakeholders met een wereldwijd bereik, met als doel de risico's, kosten en tijd voor de uitvoering van complexe projecten op het gebied van duurzaamheid en klimaatbestendigheid te verminderen door de nieuwste Digital Engineering-technieken.
 • Rombit Studio, België: werkt aan innovatieve en duurzame digitale producten die waarde creëren en de efficiëntie voor klanten verbeteren. Het bedrijf zet digitalisering en voorspellende analytics in om apparaten en platforms te verbinden met bestaande infrastructuur.
 • Noble Gas Systems, VS: ontwikkelt veilige en lichtgewicht opslagsystemen voor gecomprimeerd gas. Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe generatie aanpasbare gastanks gedemonstreerd, geschikt voor bestaande voertuigarchitectuur.
 • MayMaan, VS: maakt motortechnologie op basis van 70% water en 30% ethanol. De technologie is ontworpen om operationele kosten te verlagen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.
 • GBMS, Nederland: ontwikkelt systemen waardoor er minder containers verloren gaan op zee, dankzij waarschuwingssystemen met behulp van inzichten in scheepsbewegingen, fysica, software en sensortechnologie.
 • 12toZero, Nederland: ontwikkelt een drijvende windfundering, ontworpen om drijfvermogen en waterstofopslag in één structuur te combineren. Dit waarborgt een betrouwbare waterstofvoorziening voor de decarbonisatie van maritieme toepassingen en havenindustrieën.