UAntwerpen coördineert EU-project tegen klimaatverandering

Een nieuw Europees consortium onderzoekt of mineralen, schimmels, bacteriën en wormen samen een innovatieve cocktail kunnen vormen die hoge hoeveelheden koolstof kan opnemen.

Trefwoorden: #BAM, #klimaat, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen - Thomas Corbett )

ENGINEERINGNET.BE - Het overgrote deel van de aardkorst bestaat uit silicaten, een belangrijke groep mineralen. De verwering hiervan is een natuurlijk proces, waarbij mineralen in de bodem, zoals basalt, klei of olivijn, reageren met water en CO2.

Dit verweringsproces beïnvloedt de atmosferische CO2-concentraties op zeer lange tijdsschaal. Wetenschappers wereldwijd proberen dit proces nu te versnellen, door silicaten te vermalen en bloot te stellen aan ‘versnelde verwering’, bijvoorbeeld in landbouwgebieden of langs de kust.

Versnelde silicaatverwering (ESW) is een CO2-verwijderingstechniek (CDR), die helpt om actief CO2 uit de atmosfeer op te nemen, en zo de klimaatopwarming af te remmen.

Het BAM!-project benadert ESW vanuit een nieuw perspectief. Aan dit project werkt een multidisciplinair team van biologen, geologen, bodemwetenschappers, reactoringenieurs en specialisten in AI.

Projectcoördinator Sara Vicca (UAntwerpen, Global Change Ecology Centre): “We willen onderzoeken of we het verweringsproces naar ongekende snelheden kunnen opdrijven in een reactor. Zo willen we van ESW een techniek maken die direct toepasbaar is bij de bron van CO2-uitstoot. Doel is om het pad te effenen voor een nieuwe, goedkope technologie om CO2 op te nemen, zonder dat er veel extra energie nodig is.”

Het team bestaat uit wetenschappers van UAntwerpen en de universiteiten van Wageningen, Hamburg en Uppsala. De vernieuwing van BAM! zit bij de focus op biologie. In natuurlijke verwering spelen de onderzochte bacteriën, wormen en schimmels een versnellende rol. BAM! onderzoekt of in de reactor een samenspel van organismen is te creëren waarbij elkaar versterkende processen zorgen voor een onnatuurlijke hoge verweringssnelheid.

Siegfried Vlaeminck (UAntwerpen, Bioscience Engineering) staat in voor de ontwikkeling van de reactor. “De reactor is in vele opzichten een uitdaging”, zegt hij. “We moeten verschillende organismen in leven houden, en hen net genoeg voedsel, CO2, water en zuurstof geven, zodat ze zorgen voor een maximale verwering.”

Om data snel en adequaat te analyseren, rekent BAM! op AI-wetenschappers van het IDLAB-team van UAntwerpen en imec. “Zo willen we de reacties automatisch aansturen, door bijvoorbeeld de waterdoorstroming of de zuurtegraad te veranderen. Deze automatische sturing is de sleutel tot het drastisch versnellen van de verwering.”

Ook wordt er gekeken of natuurlijke silicaten zijn te vervangen door staalslakken van de staalindustrie, die rijk zijn aan silicaat. Staalslakken hebben als bijkomend voordeel dat er geen extra mijnactiviteit voor silicaten nodig is.