Nieuwe methode van radioactief labelen voor persoonlijke kankerbehandeling

De Nederlandse TU Delft heeft een nieuwe methode gevonden om nanodeeltjes geladen met radioactieve zouten efficiënt te maken voor zowel medische beeldvorming als behandeling.

Trefwoorden: #kanker, #radioactief, #TU Delft, #tumor

Lees verder

research

( Foto: Ernst van der Wal, DEMO )

ENGINEERINGNET.BE - Chemotherapie is een behandeling die bedoeld is om uitgezaaide tumoren af te breken, maar deze methode heeft veel nadelige bijwerkingen. Nanodeeltjes in de vorm van zogenaamde polymeer-micellen zijn veelbelovende, minder giftige verpakkingen om chemotherapeutische geneesmiddelen toe te dienen.

Micellen zijn kleine bolletjes die stoffen in hun kern kunnen vervoeren. “Clinici vinden steeds meer toepassingen voor polymeer-micellen, meestal om chemotherapeutische medicijnen te vervoeren", aldus universitair hoofddocent Applied Radiation & Isotopes Antonia Denkova. “Hun grootste voordeel is dat ze minder giftig voor gezond weefsel zijn, waardoor je patiënten meerdere keren kunt behandelen.”

Denkova, collega-onderzoeker Rienk Eelkema en promovendus Huanhuan Liu bedachten een methode van radioactief labelen, waarbij ze radioactief materiaal in de kern van micellen wisten te laden.

Behandelaars kunnen met radioactief labelen in scans volgen waar deze radioactieve deeltjes in het lichaam van een patiënt terechtkomen en hoeveel micellen de tumor opneemt.

"Deze nieuwe methode maakt het mogelijk om radionucliden voor SPECT- of PET-scans te gebruiken, twee nucleaire beeldvormingstechnieken die veel voorkomen", zegt Denkova. "Dat zou artsen helpen om te beoordelen of een patiënt baat heeft bij een chemotherapeutische behandeling met micellen."

Volgens Denkova en Eelkema is het belangrijkste van hun nieuwe methode dat het zo'n extreem eenvoudig proces is met maar één stap. "Het is een kwestie van polymeren en radionucliden mengen, die uit commerciële bronnen verkrijgbaar zijn", zegt Eelkema.

“Als je arts bent in een ziekenhuis, zal je nooit je eigen polymeer maken, dus de ouderwetse manier om deze deeltjes te labelen is volledig onbereikbaar voor behandelaars. De eenvoud van deze methode neemt de drempel weg van een langdurig en gecompliceerd productieproces.”

Uit de studie blijkt dat de methode van radioactief labelen goed werkt met radioactief indium voor beeldvorming. De onderzoekers toonden ook aan dat ze de micellen konden laden met therapeutische radionucliden, zoals lutetium-177.

Dit maakt een zogenaamde theranostische behandeling mogelijk, een combinatie van behandeling en beeldvorming die behandelaars mogelijk op verschillende tumoren kunnen toepassen. De nieuwe methode is ook nuttig in medisch onderzoek, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van formuleringen voor nieuwe medicijndragers.