TNO levert SmallCAT lasercommunicatiesysteem voor Noors ruimtevaartuig

De lancering van het ruimtevaartuig vindt begin 2023 plaats, met als doel de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten via directe lasercommunicatie met de aarde.

Trefwoorden: #communicatie, #radiofrequentie, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.BE - SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die nu nog voor communicatie worden gebruikt.

Met radiofrequenties wordt een aantal gigabit per seconde (Gbps) bereikt, maar met lasercommunicatie kunnen de overdrachtssnelheden van satellieten tien tot honderd keer zo groot worden.

Daar komt bij dat lasercommunicatielinks ook bij lagere snelheden interessant zijn, omdat de datalinks veel veiliger zijn en de systemen veel kleiner, lichter en energiezuiniger, wat in de ruimte van belang is.

SmallCAT bestaat uit een <1U laserterminalmodule, die kleiner is dan 10 x 10 x 10 centimeter, met de naam CubeCAT. Deze is gemonteerd in een nieuw type mechanische structuur die schokken en trillingen dempt.

Het systeem maakt deel uit van de nuttige lading van het ruimtevaartuig Norsat-TD, dat begin 2023 in opdracht van het Noorse ruimteagentschap NOSA wordt gelanceerd. SmallCAT zal dienen ter demonstratie van een 1 Gbps hogesnelheidsdownlink die voldoet aan CCSDS 03K.

De CubeCAT-module is gemonteerd in een hysteresevrij ophangingssysteem met hoge demping dat door TNO is ontwikkeld en dat bestand is tegen de belasting als gevolg van de lancering van de NORSAT-TD-satelliet.

Wanneer de satelliet in zijn baan om de aarde is gebracht, communiceert SmallCAT voornamelijk met het optische grondstation bij TNO in Den Haag. Ook is het de bedoeling dat SmallCAT communiceert met andere Europese optische grondstations die deel uitmaken van het kernnetwerk van optische grondstations dat wordt beheerd door het Noorse KSAT.

SmallCAT is ontwikkeld door een consortium onder leiding van TNO, dat verder bestaat uit het Nederlandse bedrijf AAC Hyperion (onderdeel van AAC Clyde Space) voor on-board elektronica, drivers en software, en het Britse bedrijf Gooch & Housego.