Hennepplanten halen PFAS en PFOS uit de grond

Uit het onderzoek van het Centrum voor Milieukunde, UHasselt op vervuilde gronden in Zwijndrecht blijkt dat PFAS en PFOS stoffen in vervuilde gronden kunnen gesaneerd worden met behulp van hennepplanten.

Trefwoorden: #hennep, #PFAS, #PFOS, #research, #UHasselt

Lees verder

research

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - 2 maanden geleden gingen miljoenen hennepzaden van het ras biostimulantia in de grond in Zwijndrecht, in de buurt van het fabriek 3M, dat meewerkte aan het onderzoek van UHasselt.

Zaaidichtheden en landbewerkingen werden zorgvuldig gekozen met als doel de saneringscapaciteit van de plant te vergroten, expertise die het Centrum voor Milieukunde van UHasselt sinds vele jaren heeft opgebouwd.

Onderzoekster Sofie Thijs (CMK UHasselt): “Hoofdopzet van ons onderzoek was om te kijken of deze verbeterde vezelhennep PFAS en PFOS uit vervuilde gronden kan halen.”

De eerste resultaten zijn erg veelbelovend. Onder de blakende zon en tropische temperaturen, stond de hennep in augustus al op meerdere percelen meer dan 2m tot zelfs 3,5m hoog.  En die grote groeisnelheid is de sterkte van de plant. Door zijn krachtige groei en groot bladoppervlak, heeft deze plant een aanzienlijke evapotranspiratie capaciteit.

Dit proces is verantwoordelijk voor de opname van water, voedingsstoffen, maar ook verontreinigingen van de bodem in de plant, en het transport naar de bladeren. Vermenigvuldig dit met het feit dat er 1 miljoen hennepplanten op een hectare passen, dan hebben we hier een krachtige natuur-gebaseerde saneringsoplossing, van eigen bodem.

Frederik Verstraeten, CEO van C-BIOTECH: “Het onderzoek is nog lopende en het is wel nog even wachten op de definitieve resultaten. Maar de eerste bevindingen dat deze vezelhennep PFAS en PFOS kan saneren zetten ons wel al een grote stap vooruit in de goede richting, en geeft de landbouwers een toekomst”. 

Het verdienmodel, waarbij de geteelde hennep ook nog steeds gebruikt kan worden voor industriële toepassingen is voor landbouwers één van de grote troeven.

Hennep werd in onze streken eeuwenlang gebruikt voor het maken van papier, scheepstouwen, zeilen, visnetten en kledij. Door de opkomst van katoen en meer nog de kunststofvezels raakte hennep echter in vergetelheid, maar daar komt nu mogelijks verandering in.

Zo worden hennepproducten gebruikt in bouwmaterialen en isolatie of om kunststof op basis van fossiele brandstoffen te vervangen, zoals bij asbest in remschijven en dashboards. Verder kan het ook gebruikt worden om papier te maken, waardoor men minder chemicaliën moet gebruiken om de pulp te wassen.

De komende maanden wordt er nog hard verder gewerkt aan dit project. Zo zal er onderzocht worden hoe de capaciteit van de hennepplant nog beter benut kan worden, alsook zullen de resultaten verder vergeleken worden met proefopstellingen met andere planten, bramen of netels.