• 03/05/2012

Nieuwe infrastructuur voor composietmaterialen

Sirris Leuven Composites Application Lab slaat brug tussen onderzoek en Belgische industrie

Trefwoorden: #composieten, #composietmaterialen, #expertisecentrum, #sirris, #slc-lab

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Het expertisecentrum ‘Sirris Leuven Composites application Lab’ (SLC-Lab) heeft sinds kort zijn eigen gebouw met nieuwe infrastructuur om composietmaterialen te processen en prototypes aan te maken.

SLC-Lab is een samenwerking tussen Sirris, KU Leuven en UGent, ten dienste van de Belgische industrie. Met het stijgende gebruik van composietmaterialen wordt ook de vraag naar een hierop afgestemde dienstverlening groter, wat het nieuwe, eigen gebouw wenselijk maakte.

De overschakeling van klassieke materialen naar innovatieve composietmaterialen heeft al tal van voordelen met zich gebracht. Enkele sprekende voorbeelden kunnen dit illustreren.

*De Cosmolite-koffer uit zelfversterkt polypropyleen, met een gewicht van slechts 2,2 kg, groeide al binnen een jaar na lancering uit tot de best verkopende kofferlijn van Samsonite.

*Het Leuvense EconCore ontwikkelde een PLA-gebaseerde honingraatstructuur waarop een natuurvezelhuid is aangebracht, een duurzame, impactbestendige structuuroplossing voor de meubelindustrie.

*Acrosoma uit Lokeren maakt draagstructuren uit composietmaterialen voor de vleugels van de Airbus A350. De draagstructuur weegt slechts de helft van de metalen tegenhangers, buigt minder door en zet minder uit.

Het nieuwe gebouw in Heverlee is uitgerust met de nodige nieuwe apparatuur om composietmaterialen te processen en prototypes aan te maken. Zo beschikt het Lab over een nieuwe injectiemachine voor Resin Tranfer Moulding, een industriële uithardingsoven van 2,5 m x 1,5 m, en systemen voor vacuüminfusie. Voor het verwerken van thermoplasten blijven vier persen beschikbaar, elk met verschillende karakteristieken.

Andere investeringen, zoals een spuitwand en een automatische snijtafel, zijn in planning.


(KV) (foto SLC-Lab)