Bricsys en de uitdagingen voor BIM

20 jaar geleden, in 2002, startte Erik de Keyser softwareontwikkelaar Bricsys in Gent. Als een van de eersten pakte het uit met BIM-software. Bij Chapoo (spin-off uit 2012) vond Bricsys een SaaS-cloudoplossing waarmee teams kunnen samenwerken.

Trefwoorden: #AI, #BIM, #Bricsys, #CAD

Lees verder

In the field

( Foto: Bricsys )

ENGINEERINGNET.BE - De Hexagon groep nam het bedrijf over in 2018. Sindsdien verviervoudigde het zijn omzet en vertienvoudigde het de winst. Nu is het in meer dan 80 landen actief. “Bovendien hebben we nog veel potentieel”, zegt Mathieu Glas, Head of Sales EMEA.

“We kenden de voorbije vijf jaar telkens een groei van 30 à 40%. Ook onder corona bleven we groeien.” Bricsys bedient verschillende markten: AEC (architectuur, engineering, constructie), maakindustrie en civil engineering.

Een bouwproces kent veel meer betrokken partijen dan vroeger. Dat vergt dan ook meer samenwerking. Bouwen is een redelijk sequentieel proces maar er gaat toch veel efficiëntie verloren door ruis en onzekerheden in de planning. “Met BIM is alles op voorhand te modelleren. Je kan vooruit zien, moeilijkheden detecteren vóór ze er werkelijk zijn en op het plan al problemen oplossen.”

BIM is een proces dat over de gehele levenscyclus van een bouwproject informatie creëert en beheert. Het 3D BIM-model met zijn data wordt een manier om de communicatie op te voeren tussen de deelnemers die in het bouwproces elk hun eigen noden en tools hebben. “Maar de meeste softwares die vandaag gebruikt worden, zijn niet echt gemaakt om te communiceren”, merkt Glas op.

Vendors ontwikkelden een eigen bestandsformaat, een gesloten omgeving. Er wordt al langer aan dit ‘communicatieprobleem’ gesleuteld. “Voor ons is het essentieel om open formaten te ondersteunen”, zegt Glas. “Een noodzakelijk goed.” Bricsys is stichtend lid van de Open Design Alliance en trad in 2016 toe tot buildingSMART waar het actief is in een aantal werkgroepen.

buildingSMART, .dwg en IFC
Het ‘buildingSMART’ initiatief ontwikkelde met IFC (Industry Foundation Classes) een open bestandsformaat dat het mogelijk maakt om tijdens de hele levenscyclus van een project of asset informatie te delen. Het blijft echter een uitdaging “want niet iedereen is even gedreven om er aan mee te werken.” Een keuze voor ‘open communicatie’ heeft dus alles te maken met het productenportfolio, de marktpositie en –positionering”, beaamt Glas.

Bricsys koos van bij de start voor het open bestandsformaat. Het native bestandsformaat, waarin al zijn software en BIM-modellen geschreven worden, is het wijdverspreide .dwg. “Ons BIM-model, de 3D-geometrie, is in .dwg maar de datastructuur, die er achter hangt, is reeds in IFC. De structuur van het datamodel in BricsCAD BIM is hetzelfde als die van het IFC bestandsformaat.”

De geometrie dient dus nog vertaald te worden naar IFC maar de data is al IFC ‘gestroomlijnd’. IFC zorgt voor een gestandaardiseerde, digitale beschrijving van het gebouw. Het is een internationale standaard die in 2013 ISO-gecertificeerd werd. Het is niet de bedoeling dat er in IFC rechtstreeks aanpassingen gebeuren.

Ieder blijft eigenaar van zijn eigen bestanden maar het IFC ‘tussenbestand’ maakt wel collaboratie mogelijk. “Je kan het zowat vergelijken met pdf. Op het gebruik van het bestandsformaat staan geen beperkingen.” Een open bestandsformaat is echter niet te verwarren met ‘opensource’.

Meerdere communicatiedrempels
Richtlijnen en noden variëren in de verschillende landen. Lokaal gelden er dan ook veel verschillende bouwregels. “In de Nordics is IFC een ‘no brainer’, een vaste waarde. Elders is de adoptie minder en is er nog werk aan de winkel”, volgens Glas. “Niet iedereen die meedoet aan IFC is volledig geëngageerd.” Vandaag kan je gecertificeerd worden voor IFC import en export.

Daartoe moet de vendor testen doen. Het label zegt echter niet of je daarbij fouten maakt, hoog of laag scoort. “Met elke iteratie van IFC worden de bakens wel scherper gezet”, sust Glas. “BIM vraagt samenwerking en het delen van informatie met elkaar. Vertrouwen is daarbij cruciaal.” Uiteindelijk is het de gebruiker die kiest voor een solution provider die streeft naar een kwalitatieve IFC import/export.

Kopen, huren, abonneren …
“In deze Netflix tijden loopt schijnbaar alles via abonnement. Dat is echter niet voor iedereen zo logisch. Wij ‘dwingen' niemand tot huren. Je kiest wat past bij jou bedrijf. De meeste klanten kiezen voor ‘perpetual’.” Naast het licentiemodel is huren ook mogelijk. Glas wijst evenwel op enkele nadelen van de huurformule. “Nu de ene crisis op de andere volgt, kan het al eens dat bedrijven moeten besparen op subscripties …

In de huurformule stopt het dan. Als je de software aankoopt, blijf je wel werken. Er is zekerheid. Wij willen zo toegankelijk en zo user focussed mogelijk zijn.” Glas noemt de nieuwe ‘one-user, one-seat’ pricing modellen van sommige vendors een bedreiging voor de adoptie van BIM-software. “Bij een 'named user model’ betaal je de subscriptie per gebruiker. Veel bedrijven kennen echter tal van sporadische gebruikers, die slechts af en toe een plan moeten lezen of een simulatie maken.”

Denk aan een werfleider of een verkoper, bijvoorbeeld. Dergelijke bedrijven zijn dan beter/goedkoper af met een zogenaamde ‘floating license’ waarbij je betaalt voor ‘tegelijkertijd gebruikers’ en niet voor iedereen die ooit wel eens aan het klavier zit. “Zo’n netwerklicenties verdwijnen bij veel vendors, terwijl tal van bedrijven daar wel gebruik van maken.”

BricsCAD is een ‘one platform, one installer’ pack, dat afhankelijk van de licentie meer mogelijkheden biedt. “De mogelijkheden gaan van 2D drafting tot 3D Modelling, BIM design en Mechanical design, allemaal in het vertrouwde en wijdverspreide .dwg-formaat. Het one platform concept maakt het ook mogelijk om BIM en Manufacturing workflows met elkaar te combineren in BricsCAD Ultimate.

Dat geeft bijzondere mogelijkheden aan bijvoorbeeld stellingbouwers, lift- en façadefabrikanten die ze anders met verschillende tools moeten oplossen. Een ander voordeel van het one platform concept is bijvoorbeeld de vrijheid om, afhankelijk van je project, in 2D of BIM te werken zonder te moeten switchen tussen andere tools en bestandsformaten. Dat maakt ons uniek.”

Hexagon en AI
De Hexagon groep nam Bricsys vier jaar geleden over. “Binnen de groep zijn we vrij onafhankelijk. We zoeken wel synergieën binnen de organisatie.” Zo werkt CloudWorx van Leica Geosystems nu ook op BricsCAD. “Je kan er de puntenwolken inladen om in het CAD-systeem een geometrie uit te bouwen.” Bricsys heeft toegang tot de sales teams van andere divisies die zijn product promoten.

Echte synergieën vergen enige tijd "maar we haalden al mooie klanten binnen door samen te werken. Hexagon is qua naam groter (de groep telt meer dan 150 bedrijven) en zorgt voor extra brand awareness of vertrouwen als we de markt opgaan. Bricsys heeft de ambitie het meest ‘customer obsessed’ bedrijf in de CAD-wereld te zijn”, stelt Glas.

Zijn product heeft veel smaken: voor landmeters, architecten, bouwbedrijven, maar ook werfleiders, verkopers en met BricsCAD Mechanical ook machineontwerpers. Er is ruimte voor verbetering in de 2D- en 3D-workflows van bedrijven. “Denk aan wat AI en machine learning kunnen betekenen voor de gebruiker van 2D- en 3D-ontwerpsoftware.” Glas, die opmerkt dat heel veel architecten nog steeds 70% van hun tijd in 2D-plannen steken. Ook zij verdienen aandacht en innovatie. Prestatie- en tijdwinst, dus, zowel in het ontwerp- als in het documentatieproces.

Openheid
Mathieu Glas, Head of Sales EMEA, benadrukt de openheid van Bricsys’ producten. “Je kan zelf integreren met BricsCAD door middel van onze toegangelijke API's. Maar er is ook een breed ecosysteem van ontwikkelaars die verticale behoeften invullen en wiens software op BricsCAD loopt. Alles op een centraal platform en bestandsformaat.”

Ontwikkelaars betalen geen fee om te ontwikkelen op Bricsys’ API’s en om hun producten op zijn appstore te promoten. “We hebben API’s van AutoCAD reverse geëngineered, zodat ze op BricsCAD werken.”  Technisch compatibel en met een gelijkaardige interface.

De Siberische connectie
Bricsys telt zo’n 270 medewerkers waarvan meer dan 60% ontwikkelaars. Het heeft nog steeds zijn hoofdkwartier in Gent waar nu een 80-tal medewerkers aan de slag zijn. Medewerkers zijn er ook in Slovenië en Rusland. Klantenondersteuning biedt het vooral vanuit Roemenië en in Singapore en de VS heeft het een commerciële hub. Bricsys heeft een 50-tal mensen in het Russische Nizhny Novgorod en Novosibirsk, Siberië. “Onze 3D modeling engine is eigenlijk een acquisitie van Russische technologie”, aldus Glas.

In 2011 verwierf Bricsys specifieke IP voor direct modeling van LEDAS in Siberië. Bricsys richtte er het dochterbedrijf Bricsys Technologies Russia op en heeft er de werking van zijn ontwikkelingscentra verder uitgebouwd. De oorlog in Oekraïne vormt dan ook een uitdaging voor Bricsys. “De vraag is hoe we de risico's kunnen mitigeren?

We beslisten dat onze mensen er blijven werken. Maar als groep gaan we in Rusland vooralsnog niets nieuws meer verkopen, software noch hardware. We nemen er geen nieuwe klanten meer op. Bestaande klanten kunnen hun software verder gebruiken. Eens gekocht blijft de software van je.”