De juiste glans en de juiste hoeveelheid

Objecten maken die in het oog springen, gebouwen een gevoel van warmte meegeven, historische schatten herstellen … De taken die door de lakken, isolatiematerialen en gipsen van Synthesa kunnen worden vervuld, zijn bijzonder divers.

Trefwoorden: #detectie, #sensoren, #VEGA

Lees verder

Partner Info

( Foto: VEGA )

ENGINEERINGNET.BE - Om voor elk afgewerkt product tot de juiste mix te komen, moet het bedrijf grondstoffen op stock houden die precies op de toepassing zijn afgesteld. De sensoren van VEGA helpen een betrouwbare voorraad te verzekeren.

Om tot de juiste kleur en de juiste samenstelling voor isolerend materiaal te komen, bestaat de productie uit verschillende stappen. Een proces dat de Oostenrijkse Synthesa Group (deel van DAW SE) met ongeveer 700 medewerkers tot in de puntjes beheerst. Het bedrijf is marktleider in eigen land in verven en lakken voor bouwtoepassingen en tevens een van de voornaamste leveranciers van thermische isolatiesystemen en houtbeitsen voor prefab huizen.

VEGAWAVE detecteert het maximale niveau bij de productie van EPS isolatiemateriaal. (Foto VEGA)

Betrouwbare niveaumeting cruciaal
Al vele jaren bewaken de VEGA sensoren de verschillende productiestappen. Meer dan 250 VEGA sensoren werden doorheen de productie geïnstalleerd, vooral bij de verwerking en opslag van grondstoffen. De uitdagingen werden er de afgelopen jaren niet minder op. “Het tijdsvenster om producten op het juiste moment op de juiste plaats te krijgen wordt steeds nauwer”, verduidelijkt Alexander Hintersteiner, technisch manager van de drie productiesites in Perg.

Betrouwbare gegevens over de voorraad en accurate levertermijnen zijn dan ook cruciaal om op de vraag van klanten te kunnen inspelen. Dit is de enige manier om producten op tijd bij de klant te krijgen: anticiperen op de nood aan grondstoffen en perfecte controle over de talrijke processen in de productie.

“De samenwerking met VEGA is enorm gegroeid de voorbije 25 jaar. Telkens we onze productiesites automatiseren, moderniseren of visualiseren, wordt er een nieuw VEGA meetpunt toegevoegd”, beschrijft Hintersteiner de rol van de niveausensoren. “Ik denk dat we de eerste radarniveaumeter nog voor de eeuwwisseling geïnstalleerd hebben. Sinds 2020 doen we ook meer een beroep op hydrostatische niveaumeting met behulp van VEGA druksensoren. Wat al die meetpunten gemeen hebben is dat ze moeten kunnen omgaan met contaminaties of turbulente productoppervlakken.”

Granulaten als popcorn
Bij de productie van EPS isolatieplaten bewijst de VEGAWAVE zijn waarde om het maximale niveau te detecteren bij het voorschuimen van de grondstoffen door middel van oververhitte stoom. “De granulaten ploffen zoals popcorn. Een exacte niveaubepaling is dan ook alles behalve evident. Andere technologieën die we toepasten worstelden hiermee.”

De universeel toepasbare VEGAWAVE niveauschakelaar is ontworpen voor het detecteren van minimale en maximale niveaus van poeders en fijnkorrelige bulkproducten. De trilvork is perfect geschikt voor gebruik in adhesieve en abrasieve media of bulkproducten met een heel lage densiteit.

“Het kwam niet bij ons op om het meetprincipe te veranderen. In een nieuwe fabriek had een machineleverancier echter gekozen voor de VEGAWAVE tot grote tevredenheid. Maar we blijven het meetpunt wel voortdurend optimaliseren, het hele proces hangt er uiteindelijk van af.”

Radarniveautransmitters worden gebruikt om betrouwbaar het niveau van de poederachtige grondstoffen in de opslag te meten. (Foto VEGA)

Wanneer agitatoren voor problemen zorgen
“We zijn grote fan van radarmeettechnologie. Ik denk dat bijna 95% van onze niveausensoren volgens dit meetprincipe werken”, vertelt Hintersteiner. “Maar de agitatoren in onze tanks hebben een zodanig complexe geometrie dat er veel product achterblijft tijdens het proces. Dat leidde tot foutieve niveaumetingen, ondanks vele pogingen om de valse signalen in kaart te brengen.”

Bouwend op zijn ervaring in de papierindustrie, stelde Hintersteiner voor om drukmetingen te gebruiken om het niveau te bepalen. In vijf tanks met agitatoren staan nu VEGABAR 81 druktransmitters opgesteld voor een continue meting van het niveau. Het bleek de juiste suggestie want sinds de wissel zijn er geen foutieve metingen meer gebeurd.

Voortaan zal deze oplossing de standaard worden voor tanks met agitatoren. “En we zullen ook een plaatsje elders vinden voor de VEGAPULS instrumenten die we er gebruikten. Een aantal metingen waar we vroeger enkel maar het minimum en het maximum detecteerden zijn nu continue metingen geworden”, noemt Hintersteiner enkele andere mogelijke toepassingen voor de instrumenten.

Gebruik in de poederfabriek
Ook in de 24 silo’s die de poederachtige grondstoffen bevatten worden VEGAPULS radarsensoren gebruikt. “Hier zorgt vooral de verandering van seizoenen voor uitdagingen in de niveaumeting. In de herfst en de winter zorgt de hogere vochtigheid voor meer samenklitten en afzetting in de silo’s, wat in het verleden steeds weer voor incorrecte metingen zorgde.”

Vandaag lossen de verschillende VEGAPULS sensoren die er geïnstalleerd zijn dit op en leveren ze absoluut betrouwbare niveaumetingen af. Alle meetgegevens worden doorgestuurd naar een PLC die ze beschikbaar stelt voor hoger gelegen sturingssystemen. Naast VEGABAR en VEGAPULS sensoren maakt Synthesa ook gebruik van de types VEGASWING, VEGAVIB en VEGACAP op verschillende locaties.

De meeste instrumenten zijn voor Hintersteiner en zijn team in gebruik genomen met PACTware. Om een goed overzicht te bewaren worden de doorgezonden data visueel voorgesteld in het sturingssysteem van de fabriek. Daarnaast worden ze ook verwerkt in het ERP aankoopsysteem.

De toekomst
Er zijn geen problemen meer opgedoken met de VEGA sensoren. Volgens Hintersteiner is dat te danken aan de functio-naliteit, het robuuste karakter en de kwaliteit en stabiliteit van de sensoren. Hij ziet ook de gebruiksvriendelijkheid en de korte levertermijnen als een grote troef. Recent zijn er testen begonnen met VEGAPULS Air voor mobiele silo’s op werven.

VEGAPULS Air is geschikt voor alle vloeistoffen en bulkproducten. Aangezien er geen externe energietoevoer nodig is, is deze autonome sensor een bijzonder economische en flexibele oplossing voor niveaumeting. De sensorbehuizing met IP69 bescherming maakt een continue, onderhoudsvrije werking mogelijk, zelfs in buitentoepassingen of wanneer de container gereinigd wordt.

De waarden kunnen doorgestuurd worden naar VIS (VEGA Inventory System) waardoor er een efficiënte, just-in-time belevering van grondstoffen op werven kan ontstaan. Op basis van de data die de VEGAPULS Air radarniveausensoren capteren, kan de logistieke software bepalen wat de optimale leverhoeveelheden zijn en hoe de planning er in de toekomst moet uitzien. “Het zou geweldig zijn voor de werven als deze testcase slaagt”, besluit Hintersteiner.

www.vega.com/nl-be