• 04/05/2012

Intelligente beenprothese helpt mensen weer op de been (+video)

Ottobock en Maxon Motor hebben een beenprothese ontwikkelt die mensen waarbij een been is geamputeerd letterlijk weer op de been helpt.

Trefwoorden: #beenprothese, #Maxon Motor, #Ottobock

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- De C-Leg is een intelligent beenprothese systeem dat het leven van patiënten met een bovenbeenamputatie veel makkelijker maakt. Inmiddels zijn wereldwijd al meer dan 40.000 van deze protheses verstrekt.

Medisch technologisch specialist Ottobock ontwierp de beenprothese. Het bedrijf bouwt voort op de oude C-Leg-technologie, die zich sinds 1997 steeds opnieuw bewezen heeft.

Tot op de dag van vandaag wordt de de beenprothese constant verder ontwikkeld. Een van de verbeteringen in het huidige model is dat de prothese nu geschikt is voor een maximumgewicht van 136 kg.

Het intelligente kniegewricht houdt continu de manier van lopen in de gaten en stelt waar nodig bij.

De hoeksensor in de knie verschaft de benodigde informatie voor het dynamisch controleren van de draaifase, afhankelijk van de stapgrootte en stapfrequentie van de prothesedrager.

Het gewricht begrenst hydraulisch de maximale buighoek gedurende de draaifase (wanneer de beenprothese in de lucht is gedurende het lopen).

Bij de nieuwe beenprothese, zorgen diverse mechanische en elektronische aanpassingen voor een verbeterde controle van de draaifase. Dit heeft als resultaat dat de gebruiker van de prothese een meer natuurlijke manier van lopen heeft en het kniegewricht makkelijker te bewegen is.

Of de drager nu traploopt of door een druk winkelcentrum manoeuvreert, op zijn gemak een zondagse wandeling maakt of zich moet haasten om op het werk te komen - het systeem past zich automatisch aan aan alle situaties.

Een oneffen ondergrond, duisternis of een drukke omgeving zijn niet langer een onoverkomelijk probleem, omdat de beenprothese gedurende de sta fase door de hoge weerstand wordt vastgezet en het kniegewricht alleen overgaat naar de draaifase als dit nodig is.

Dit vermindert de kans op vallen tijdens het dragen van de prothese aanzienlijk. De beenprothese biedt daarnaast een speciale modus die het mogelijk maakt verschillende activiteiten te beoefenen zoals crosscountry skiën of fietsen.


(GL) (bron: Aandrijven & Besturen)

Video: