• 04/05/2012

Belgian Energy Research Alliance opgenomen in Europese alliantie

Volgens BERA speelt België nu “in Europese Champion's league van energie-onderzoek”

Trefwoorden: #BERA, #EERA

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE -- De Belgian Energy Research Alliance (BERA) wordt deel van de European Energy Research Alliance (EERA). Zo krijgt het de kritische massa en invloed om mee op het Europese beleid te wegen.

Door de sterke positie die BERA heeft verworven, werd het geselecteerd om deel uit te maken van de EERA Executive Board. Dit is geformaliseerd tijdens de EERA bijeenkomst op 27 april in Parijs.

BERA-voorzitter Gerrit Jan Schaeffer: "We zijn bijzonder tevreden dat BERA deel zal uitmaken van de EERA Executive Board. We staan voor enorme uitdagingen op het gebied van betrouwbare, duurzame en betaalbare energie. Internationale samenwerking is dan ook een must. De Belgische onderzoeksgemeenschap is traditioneel een voorloper op gebied van geavanceerde oplossingen op energiegebied. We zullen dan ook substantieel bijdragen aan de Europese coördinatie van het onderzoek".

De Europese Commissie heeft, samen met de lidstaten, het Strategic Energy Technology plan (SET-plan) gelanceerd om onderzoek, ontwikkeling, demonstratie en energiebeleid meer op elkaar af te stemmen. Eén van de acties was de lancering van de European Energy Research Alliance (EERA). Binnen de EERA werken de Europese energie-onderzoeksinstellingen samen rond specifieke onderwerpen, zodat nieuwe oplossingen beduidend sneller op de markt kunnen komen.

België heeft een sterke basis aan energie-onderzoek op topniveau. De universiteiten en onder-zoekscentra staan internationaal hoog aangeschreven voor hun werk rond zonne-energie, nucleaire opwekking, bio-energie, smart grids en smart cities.

Binnen de BERA hebben instellingen vanuit heel het land deze excellentie voor de eerste keer samengebracht, zodat België een vooraanstaande rol kan spelen op Europees niveau. BERA vertegenwoordigt meer dan 1 300 onderzoekers die in talloze nationale en internationale projecten werken. Het is daarmee de zevende grootste speler in Europa.


(KV) (foto EnergyVille: Gerrit-Jan Schaeffer)