Volvo Trucks plant high tech module fabriek in Gent

In 2025 start Volvo Trucks in Gent met het bouwen van batterijmodules voor batterijpacks. Tot op vandaag worden zowel de cellen als de modules voor de vrachtwagenbatterijen aangeleverd. Onderzoek loopt om de cellen zelf in Zweden te bouwen.

Trefwoorden: #batterij, #productie, #truck, #Volvo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Volvo Trucks )

ENGINEERINGNET.BE - Koen Leemans, VP van de Gents Volvo Trucks: “In 2025 moet de eerste modulelijn operationeel zijn om de elektrische trucks die in Gent gebouwd worden te voorzien van batterijen. Hiermee gaat een eerste investering gepaard van om en bij de 75 miljoen euro.”

Volvo Trucks wil dat tegen 2030 tenminste 50% van de Volvo vrachtwagens die ze wereldwijd verkopen elektrische trucks zijn. Om aan die vraag van de klanten te voldoen zullen er extra module lijnen in de Gentse modulefabriek nodig zijn. In de komende jaren zullen daarom nog bijkomende investeringen mogelijk zijn.

Er start nu een onderzoek om een gebouw van ongeveer 12.000 m² in te planten op de huidige Gentse site. De nieuwe hoogtechnologische modulefabriek zal bestaan uit een bijna volledig geautomatiseerd proces. Dit betekent dat nieuwe medewerkers met de nodige competenties zullen aangeworven worden.

De Zweedse Volvo vrachtwagenfabriek in Göteborg bouwt vandaag al zware elektrische trucks op dezelfde lijn als de conventionele trucks gebouwd, als eerste in de wereld. De batterijpacks die nodig zijn om deze elektrische trucks aan te drijven worden dan weer in de Volvo fabriek in Gent gebouwd.

De begincapaciteit van de batterij pack fabriek ligt vandaag op 30.000 batterijpacks per jaar. Na de zomer van 2023 start de productie van elektrische trucks ook in de Gentse vrachtwagenvestiging.