Archeologie, neurowetenschappen en robotica werken aan robotonderzoek

Het METATOOL-project onderzoekt met 4 miljoen EU-subsidie hoe robots nieuwe werktuigen kunnen ontwikkelen op dezelfde manier als onze verre voorouders deden.

Trefwoorden: #neuro, #onderzoek, #robotica, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Radboud Universiteit )

ENGINEERINGNET.BE - Ongeveer 3,3 miljoen jaar geleden maakten mensachtige voorouders hun eerste werktuigen door eenvoudige stenen van scherpe randen te voorzien. Hier moet geavanceerde technologische verbeeldingskracht en het vermogen tot redeneren aan te pas zijn gekomen.

Het METATOOL-project wil begrijpen hoe cognitie zich zo ontwikkelde dat het uitvinden en maken van werktuigen mogelijk werd en deze inzichten gebruiken als basis voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën.

Het project is specifiek gericht op de ontwikkeling van robots die beschikken over bewustzijnsvaardigheden die ze in staat stellen nieuwe werktuigen uit te vinden.

Huidige systemen voor AI en robots kunnen de gevolgen van hun handelingen niet zo goed monitoren en evalueren als mensen, laat staan dat ze nieuwe werktuigen kunnen ontwikkelen om problemen in hun omgeving op te lossen.

De uitvinding van werktuigen is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid. Als we deze processen kunnen begrijpen, is een vergelijkbare doorbraak mogelijk in engineering.

'Er bestaan al algoritmes waarmee machines werktuigen kunnen gebruiken en nu is het tijd om robots te ontwikkelen die werktuigen uitvinden', zegt Pablo Lanillos, wetenschappelijk leider van METATOOL.

Om dit te bereiken gaat METATOOL rekenkundige modellen van synthetisch bewustzijn op basis van menselijke metacognitie onderzoeken en valideren in experimenten met robots.

Partners in het project zijn de Universidad Politécnica de Madrid, University of Sussex, Humboldt-Universität zu Berlin, PAL Robotics, Senta International, TU Delft en het Donders Instituut.

Het project ontving vier miljoen euro van de Europese Innovatieraad, die in totaal acht projecten financierde voor de ontwikkeling van technologieën op basis van bewustzijnsprincipes die engineering van nieuwe complexe systemen mogelijk maakt.