VUB onderzoekscluster ontwikkelt nieuw prototype revalidatierobot

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel en imec hebben een prototype klaar dat al de skills van een revalidatie therapeut in één robot verenigt. Hun prototype is één van de vijf finalisten om een KUKA Innovation Award te winnen.

Trefwoorden: #Brubotics, #revalidatie, #robot, #therapie

Lees verder

research

( Foto: VUB- Brubotics )

ENGINEERINGNET.BE - Kevin Langlois, postdoctoraal onderzoeker bij Brubotics (VUB): “Bij revalidatie na een ongeval of een beroerte is het erg belangrijk dat de patiënt zo snel mogelijk en zo veel mogelijk getraind wordt op bepaalde bewegingen.”

“Zeker bij een beroerte, waar bepaalde neuronenbanen onderbroken zijn, is zo’n intensieve en langdurige training aangewezen, zodat het brein andere neuronenverbindingen kan leggen om die bewegingen weer aan te leren.”

Doorgaans is die training het werk van een therapeut, die samen met de patiënt zoveel mogelijk oefent. De therapeut voelt perfect aan in welke mate de patiënt steun nodig heeft bij zijn oefeningen. Helaas is de tijd van die therapeuten meestal beperkt, waardoor patiënten eigenlijk te weinig kunnen trainen en de revalidatie minder goed verloopt dan mogelijk is.

Het nieuwe prototype heeft een ingenieuze manchete, die zintuigen in de hand van een therapeut kan reproduceren en die daardoor ook kan voelen hoe sterk de patiënt meewerkt tijdens de oefening.

Met artificiële intelligentie wordt de robot gestuurd en kan het assistentieniveau aangepast worden. De robotarm is bovendien sterk genoeg om zowel de onderste als de bovenste ledematen te bedienen en hij kan langer dan een therapeut erg complexe en functionele taken uitvoeren.

De robot is intussen al getest en blijkt veel lof te oogsten bij therapeuten van het revalidatiecentrum in het UZ Brussel, die er na een opeleiding van een uur al mee aan de slag konden.