Belgische winnaar van EU's Innovation Radar Prize 2022

Innovation Sprint uit Sint-Lambrechts-Woluwe won een Europese Innovation Radar Prize voor zijn Healthentia-software, die gedecentraliseerde klinische proeven, monitoringdiensten van patiënten op afstand en digitale therapeutica mogelijk maakt.

Trefwoorden: #award, #Innovation Sprint, #software

Lees verder

Nieuws

( Foto: Innovation Sprint )

ENGINEERINGNET.BE - Om dat mogelijk te maken, gebruikt het in 2016 opgerichte bedrijf o.a. data van wearables (draagbare sensoren) en IoT-toestellen, van werelddata en AI/ML.

Innovation Sprint is gehuisvest in de Brussels Life Science Incubator (BLSI). Het heeft een lab in Athene (Griekenland) en in Enschede (Nederlands). Het bedrijf werd opgericht door CEO Dr. Sofoklis Kyriazakos. Zijn team bestaat vooral uit Griekse academici en is/was betrokken bij een dozijn Europese onderzoeksprojecten, vooral Horizon 2020 programma’s.

Andere winnaars zijn:

  • Het Duitse NVision Imaging Technologies ving de Innovation Radar Prize 2022 voor zijn 'Cell level Metabolic MRI’ dat met kwantumtechnologie de mogelijkheden van MRI aanzienlijk verbetert om heel snel te detecteren hoe effectief een medische behandeling kan zijn.
  • De prijs voor “Purpose-Driven and Green” voor innovaties op het gebied van duurzaamheid ging naar het Roemeense Svelte dat een machine bouwde waarmee het in één stap allerlei gebogen oppervlakken kan creëren voor mallen die bouwstukken prefabriceren. De technologie kan de kost van een designgebouw met 60% verminderen en zorgen voor 40% lichtere bouwstructuren omdat de aanpak materialen kan weghalen die niet bijdragen tot de structurele sterkte van het gebouw.
  • De winnaar van de Kickstarter-categorie -high potentials met een overtuigende go-to-market-strategie, was de Polytechnische Universiteit van Madrid (Spanje) voor haar latente hitte thermofotovoltaïsche batterijtechnologie (LHTPV), een goedkoop alternatief voor het opslaan van grote hoeveelheden energie voor langere tijd. De LHTPV-batterij slaat warmte op bij meer dan 1.000 °C. 
    Op vraag vormt het de warmte om tot elektriciteit via een thermofotovoltaisch systeem dat bestaat uit een thermische straalzender en een fotovolatïsche diodecel. De onderzoekers gebruiken hernieuwbare energie om goedkope metalen -vb silicium of legeringen daarvan- neer te smelten. De thermovoltaische generator kan wel tot ‘honderd keer meer' energie opwekken dan een klassiek PV-systeem. Bovendien komen er hier nergens bewegende onderdelen, vloeistoffen of warmtewisselaars aan te pas.

Tijdens het jaarlijkse Innovation Radar-evenement presenteerden 12 finalisten uit heel Europa voor een jury van investeerders hun plannen om hun innovaties op de markt te brengen.

Het gaat steevast om onderzoeks- en innovatieprojecten die door de EU worden gefinancierd in het kader van Horizon 2020 en Horizon Europa.