Roadfour zet voet aan de grond in Oostende

Roadfour (R4), het Belgische engineering-architectenbedrijf dat een nieuwe generatie amfibische blusvliegtuigen ontwikkelt, zet een filiaal op in het Oostendse North Sea Aviation Center (NSAC).

Trefwoorden: #blussen, #ontwerp, #Roadfour, #vliegtuig

Lees verder

Techniek

( Foto: © Roadfour )

ENGINEERINGNET.BE - Het in Brussel gevestigde Roadfour, dat in 2007 werd opgericht, is op zoek naar een plek waar het ooit de eindassemblage kan doen van zijn blusvliegtuig.

Een filiaal opzetten in Oostende bleek alvast belangrijk om in de buurt te zitten van verschillende stakeholders in Vlaanderen. Oostende en zijn ecosysteem komt dan ook in beeld als één van de mogelijke locaties voor die eindassemblagelijn die op termijn goed kan zijn voor 450 directe en evenveel indirecte jobs.

Maar ook andere vestigingsplaatsen in Europa -Nimes, Bordeaux, Saint-Nazaire in Frankrijk?- worden nog bekeken. Een beslissing valt tegen het einde van het jaar.

Roadfour wil de ecologische impact van bosbranden verminderen. Megabosbranden zouden jaarlijks 7 Gigaton CO2 de lucht in blazen. Goed voor 20% van de wereldwijde CO2-emissies. Daar bovenop is er het verlies aan mensenlevens, fauna en flora. De economische impact wordt geschat op meer dan 100 miljard euro per jaar.

Roadfour, dat aanvankelijk actief is in elektromobiliteits- en urbanismeprojecten, werkt in 2018 aan de Hydrone. Die naam lijkt nu echter bezet door het Franse Delair met een drone die op waterstof vliegt.

Roadfour tekent dus al even aan zijn Seagle, een amfibisch blusvliegtuig dat de gekende Noord-Amerikaanse Canadairs, waar ondertussen steeds meer maintenance aan is, wil opvolgen.

Roadfour pikt in op de intentie van de Europese Commissie om twaalf snelle interventievliegtuigen aan te schaffen die rond de Middellandse Zee ingezet kunnen worden als hefboom of springplank om met een Europees initiatief het quasi monopolie van de Noord-Amerikanen te doorbreken.

Die aankoop zou de EU met het RescEU-programma voor negentig procent financieren. Daarvoor zou ze 800 miljoen euro uittrekken. Gemikt wordt op productie tegen 2028.

Verwacht wordt dat er een wereldmarkt is van zo’n 200 à 300 blustoestellen. Het amfibische bosbrandbestrijdingsvliegtuig Seagle speelt in de zwaarste categorie en zal de modernste technologieën integreren, zoals fly by wire, composieten, hydrofoils,…

Roadfour plant zelf de eindassemblage te verzorgen van de componenten die het laat bouwen bij traditionele (Europese) constructeurs als Thales, Airbus en Safran.

© Roadfour

De aerodynamica van het toestel met zijn bijzondere meeuwenvleugels werd o.a. door CFD-simulaties van AirShaper getrokken. Gaëtan Du Four (51) mede-oprichter en CEO, Jean-François Gailly (53) medeoprichter en CTO, en Frédéric Dumortier (COO) rusten hun Seagle uit met turbopropmotoren die 5.000 pk ontwikkelen -er is sprake van de PW150- om tot 12.000 liter water op te ‘scoopen’ en dat in de vlucht over vier tanks te verdelen.

De hele operatie gebeurt terwijl het toestel op zijn foils -bodemvleugels- over het wateroppervlak scheert. Zonder landen, dus. Daarmee kan Seagle twee keer meer water meenemen dan de Canadair maar kan hij ook water scheppen bij hogere golven. Met een speciaal ‘gepulst’ dropsysteem zal het bluswater ook gelijkmatiger en efficiënter over een grotere oppervlakte uitgestoten worden.

Het toestel zou ook een derde sneller vliegen dan een Canadair en dus ook sneller een nieuwe lading bluswater op het vuur kunnen loslaten. Met zijn bereik van zo’n 2.700 km zou het een zestal uur in de lucht kunnen blijven. De Seagle krijgt ook een intrekbaar landingsgestel mee om op vaste grond te landen.

ACHTERGROND
De Canadair CL-215 uit de zestigerjaren, die in duikvlucht 5.450 liter water kon neerzetten, werd opgevolgd door de grotere CL-415 blusvliegtuigen uit de negentigerjaren van Bombardier, ook wel ‘superscoopers’ genoemd.

Die Canadairs zijn ondertussen al jaren uit productie. Maar sinds eind maart timmert De Havilland Aircraft of Canada Limited -dat voortkwam uit o.a. Viking, dat instaat voor de maintenance van de oude Canadairs, en in 2016 het Canadair CL programma verwierf- ondertussen naarstig aan zijn Havilland DHC-515 Firefighter programma, dat eerder gekend was als CL-515.

Europese klanten zouden zelfs reeds voor 22 toestellen intentiebrieven hebben ondertekend… De eerste toestellen zouden over een vijftal jaar de lucht in kunnen om een eerste batch uit te leveren tegen het einde van het decennium. Stevige concurrentie alvast voor het Brusselse Roadfour.