Kennis- en democentrum voor circulair beton voor Veurne

POM West-Vlaanderen ontvouwde onlangs samen met KU Leuven, Buildwise en Groen Beton Vert de bouwplannen voor een nieuw kennis- en democentrum rond circulair beton met lage milieu-impact in Veurne.

Trefwoorden: #beton, #circulair, #kennis, #POM

Lees verder

Nieuws

( Foto: POM West-Vlaanderen )

ENGINEERINGNET.BE - De grote productievolumes van beton hebben wereldwijd een aanzienlijke milieu-impact door de hoge CO2-uitstoot  bij de productie en het verbruik van natuurlijke grondstoffen.

Dit kennis- en democentrum moet een omschakeling naar circulaire economie versnellen. Het centrum wil een ‘vergroening’ van de productie en het gebruik van beton stimuleren.

Bouwprofessionals uit heel het land kunnen in het Circular Concrete Center terecht voor alle informatie over beton met een lage milieu-impact. Zo krijgen aannemers en andere bouwprofessionals in de demonstratieruimte concreet voeling met verschillende mogelijkheden en technologieën rond circulair beton.

Daarnaast komt er ook een labo voor de evaluatie en validatie van innovatieve, circulaire betonrecepturen. Doel is om de doorlooptijd van deze nieuwe circulaire betonrecepturen te versnellen en zo duurzaam beton versneld in gebruik te kunnen nemen.

Het centrum herbergt ook een adviesloket waar betonproducenten, materiaalontwikkelaars, bouwheren, aannemers, architecten- en studiebureaus en andere bouwprofessionals terecht kunnen met vragen over bouwtoepassingen met circulair beton of de ontwikkeling van circulair beton.

De werkzaamheden starten in 2023. Het Circular Concrete Center is gelegen naast Acasus, het provinciaal kenniscentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren, in de Pannestraat in Veurne. Het nieuwe kennis- en democentrum opent de deuren in 2024.