Vakbeurs heropent na vier jaar de kleppen

Van maandag 29 november tot en met woensdag 1 december vond in de expohallen van Düsseldorf voor de twaalfde keer de internationale vakbeurs Valve World Expo plaats.

Trefwoorden: #kleppen, #vakbeurs, #Valve World

Lees verder

Vakbeurzen

( Foto: Messe Düsseldorf )

Van maandag 29 november tot en met woensdag 1 december vindt in de expohallen van Düsseldorf voor de twaalfde keer de internationale vakbeurs Valve World Expo plaats. In principe is dit een tweejaarlijkse beurs, maar door de Covid-19 pandemie werd de editie 2020 afgelast.

De organisatoren verwachten dat ook dit jaar de pandemie zich zal laten voelen. “Het aantal bezoekers uit Oost-Azië zal beperkt blijven, wegens de strenge maatregelen voor internationale reizen”, zegt projectdirecteur Daniel Ryfisch van Messe Düsseldorf. Algemeen toont hij zich wel optimistisch.

“De bedrijven actief in industriële afsluiters, kleppen en ventielen kijken na een pauze van vier jaar weer uit naar persoonlijke ontmoetingen, het uitwisselen van informatie en technologische innovaties die men kan aanraken.” De beursstands van Valve World Expo vullen hallen 1 en 3, samen goed voor 12.000 m². “De ventielmarkt zal volgens de deskundigen de komende jaren blijven groeien. Op Messe Düsseldorf worden de belangrijkste innovaties aan een groot publiek gepresenteerd.”

Beslissingsmakers
In 2018 bundelde Valve World Expo 642 exposanten uit veertig landen op een oppervlakte van 17.927 m². Ze trokken 11.134 bezoekers uit 86 landen aan. Driekwart van de bezoekers kwam van buiten Duitsland. “En 70% van de bezoekers behoorde in hun bedrijf tot de beslissingsmakers”, onderstreept Ryfisch.

Veel bezoekers waren gebruikers, fabrikanten en verdelers van afsluiters en appendages. Ze toonden vooral belangstelling voor afsluiters en fittingen (78%), gevolgd door actuatoren en positioners (42%), onderdelen en componenten van afsluiters en fittingen (40%) en compressoren (7%). Verder bleek ongeveer 20% van de bezoekers geïnteresseerd in pompfabrikanten.

“We rekenen dit jaar op bijna vierhonderd exposanten uit meer dan dertig landen”, vertelt Ryfisch. “China zal wegens zijn coronapolitiek minder vertegenwoordigd zijn, maar de Indiërs staan te trappelen om die plaats in te nemen.” Bij het ter perse gaan van dit magazine hadden alvast twee Belgische bedrijven een stand geboekt op Valve World Expo, Belven uit Mechelen en Omniseal uit Kontich. Ter vergelijking: Nederland telde op hetzelfde moment negen standhouders.

Conferentie
Voor een uitgebalanceerde overdracht tussen theorie en praktijk zorgen de begeleidende Valve World Conference en het Valve World Expo-Forum. De Valve World Conference vindt deze keer plaats in de gloednieuwe beurshal 1, architectonisch en technisch een van ’s werelds trendsetters op het gebied van congressen en evenementen.

Zo zijn de conferentieruimten geen tijdelijke constructies meer, maar behoren ze tot de vaste infrastructuur. Het programma omvat een zeventigtal presentaties, seminaries en workshops. Valve World Expo-Forum, in hal 3, sluit op de conferentie aan met een lezingenprogramma. Die lezingen verlopen tijdens de eerste twee beursdagen volledig in het Duits. Uitgever KCI Publishing biedt op 1 december wel een Engelstalig programma aan.

ecoMetals
“Dat thema’s als duurzaamheid, energie-efficiëntie en het besparen van grondstoffen juist in energie-intensieve branches een centrale rol spelen, toont de ecoMetals-campagne tijdens de beurs”, stelt Ryfisch. Die campagne omvat dagelijkse rondleidingen met een gids (ecoMetals-trails) langs de stands van exposanten, die in hun fabrieken bijzonder energiezuinig, hulpbronnenbesparend en ecologisch verantwoord produceren. Ze starten vanaf een gemarkeerd trefpunt bij de nieuwe entree Zuid.

Kenmerkend voor Valve World Expo is het brede scala aan door de bezoekers vertegenwoordigde industrieën. “Niet alleen de chemische en petrochemische industrie maar ook de olie- en gasindustrie vragen om talrijke en diverse afsluiters. Kleppen zorgen voor de dagelijkse behoefte aan eten en drinken. Ze zijn ook essentiële componenten in onder meer de farmaceutische, water- en afvalwater-, papier- en pulp- en scheepvaartindustrie. Fittingen zijn te vinden in bijna alle systemen.”

Valve Stars Award
Tijdens de beurs wordt dit jaar voor de eerste keer de Valve Stars Award uitgereikt, een initiatief van uitgever Vulkan Verlag. In de aanloop naar de beurs hebben exposanten de mogelijkheid hun producten voor te dragen voor deze bekroning. De stemming verloopt online. De winnaars worden tijdens de beurs bekendgemaakt. Er zijn vier categorieën: afsluiters, aandrijvingen, afdichtingstechniek en de speciale categorie Industry 4.0/
Automation.

Logistieke en HR-problemen
De persvoorstelling voor de Benelux van Valve World Expo vindt traditioneel plaats bij een exposant. Deze keer trad Maverick Valves (Tilburg) op als gastheer. Dit bedrijft produceert gesofisticeerde kleppen voor diverse sectoren. Vooral de wereldwijde energiesector is een belangrijke afnemer, maar Maverick werkt ook mee aan bijvoorbeeld de Hyperloop. Maverick huisvest de grootste testbank voor kleppen van Nederland. "We staan in voor alle stappen van design tot productie", zegt sales manager Michael Zondervan, wiens vader Gerard de onderneming in 2008 oprichtte, daarbij aangespoord door vragen vanuit Shell.

"We profileren ons met superkorte timingen voor zowel design als productie", aldus Zondervan. "Dat is van groot belang voor de olie- en gassector, waar onderbrekingen in pijpleidingen snel tot grote verliezen kunnen leiden." Vandaag de dag worstelt hij met twee zware problemen. "Op de wereldmarkt zijn de transportkosten op korte tijd zo sterk verhoogd, dat het voor bepaalde afnemers te duur wordt om op korte tijd onderdelen naar en producten vanuit uit Nederland te laten overbrengen. Verder is het in onze eigen streek erg moeilijk geworden om vakbekwame medewerkers aan te trekken. Daarom hebben we een vestiging geopend in Voghera, in Noord-Italië. Daar vonden we gemakkelijk sollicitanten met de juiste skills."