Wereldwijd grootste volautomatisch shuttlemagazijn goed voor 80.000 pallets

Dematra uit Nazareth bouwt in Kruisem een mega volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw is een technisch huzarenstukje en gaat gepaard met een investering van 50 miljoen euro.

Trefwoorden: #Demetra, #magazijn, #Stow, #volautomatisch

Lees verder

Nieuws

( Foto: Demetra )

ENGINEERINGNET.BE - Het gebouw, opgetrokken door Alheembouw naar een ontwerp van Charlotte Ballière (a154 architecten), is een technisch en duurzaam hoogstandje. De hoogbouw van maar liefst 46 meter neemt bijzonder weinig grondoppervlakte in.

Een bewuste keuze om de impact op de omgeving beperkt te houden. De enorme hoogte en grote opslagdichtheid stelden stow, de leverancier van de rekken en de shuttles, wel voor een uitdaging. Het ontwierp daarom een compact, uiterst stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles.

Die kunnen pallets met afmetingen tot 2,65 meter volledig volautomatisch en zonder elkaar te hinderen horizontaal en verticaal verplaatsen. Het innovatieve systeem werkt zeer efficiënt en is bijzonder schaalbaar. Afhankelijk van het volume kunnen eenvoudig extra shuttles worden toegevoegd.

Ceratec nam het verticaal transport voor zijn rekening, stow het horizontaal transport met de Atlas shuttle technologie. C&W logistics tekende voor het warehousemanagementsysteem dat een optimaal gebruik van de palletplaatsen verzekert.

De bouw creëert werkgelegenheid voor 42 voltijdse nieuwe medewerkers, waardoor groeit het personeelsbestand van Dematra aangroeid tot meer dan 200 werknemers.

De oplevering van het magazijn is voorzien voor de lente van 2023.