• 08/05/2012

Chia-zaden krijgen positief advies als novel food

Chia-zaden, rijk aan omega 3-vetzuren, zijn de nieuwe voedselhype in de Verenigde Staten.

Trefwoorden: #chia, #ingrediënt, #omega 3

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET -- Volgens diverse bronnen hebben chia zaden het potentieel om één van de best verkopende ingrediënten te worden in gezonde voeding.

Chia (Salvia hispanica L.) zaden, rijk aan omega 3-vetzuren, zijn de nieuwe voedselhype. Op dit moment alleszins in de Verenigde Staten. Daar kwamen vorig jaar 78 nieuwe producten met die chia-zaden op de markt, gaande van yoghurt tot cornflakes. Sinds begin 2012 zijn het er nog eens 28. In onder meer Amerika mag chia in diverse toepassingen gebruikt worden, maar in Europa is de wetgeving strenger.

Chia is een zaadproducerende plantensoort uit de muntfamilie, afkomstig uit Mexico. Eind 2009 besliste de Europese Unie dat chia zaden en de vermalen zaden binnen de EU mogen verkocht worden als een ‘novel food’ ingrediënt in brood producten, met een maximum gehalte van 5% chia zaden.

De Chia Company, met hoofdzetel in Australië, wil ook in Europa de toepassingsmogelijkheden vergroten. In deze context hebben ze dan ook een aanvraag ingediend bij de Food Standard Agency (FSA) om de goedkeuring van de chia zaden uit te breiden, zodat ze deze kunnen vermarkten voor gebruik in diverse brood producten, ontbijtgranen en fruit-, noot- en zaadmengsels.

Recentelijk ontvingen ze hiervoor van de Advisory Committee on Novel Foods and Processes (ACNFP = commissie van experten die de FSA adviseert) een positief, voorlopig advies.

Onderzoek wijst er op dat de voeding van de oermens, rijk aan zeevoedsel, noten en andere omega 3-bronnen een goede omega 3:omega 6 verhouding heeft verschaft.

Een typisch westers voedingspatroon heeft evenweleen omega 3:omega 6-verhouding van tussen de 1:10 tot 1:30, dus dramatisch uit balans in de richting van omega 6-vetzuren.


(KV) (Bron & Foto: FoodGate)