FIT stimuleert marktdiversificatie met vernieuwde Brexit-subsidie

Vlaamse bedrijven kunnen bij Flanders Investment & Trade (FIT) financiële steun krijgen voor de schade die ze ondervinden door de Brexit. Deze uitgebreide subsidie vormt een belangrijke hefboom voor meer marktdiversificatie binnen en buiten de EU.

Trefwoorden: #Brexit, #export, #FIT, #subsidie

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Agentschap Innoveren & Ondernemen )

ENGINEERINGNET.BE - Joy Donné, CEO van FIT: "Het zijn turbulente economische tijden. Marktdiversificatie is belangrijker dan ooit. Wij spelen hier, in overleg met het bedrijfsleven, versneld op in en bieden bredere financiële steun. Hiermee worden Vlaamse ondernemingen geholpen die nieuwe markten verkennen als alternatief voor of aanvulling op de Britse markt." 

De subsidie-oproep loopt sinds 9 november. De eerste reacties van ondernemers zijn zeer positief. Hun nood aan steun blijkt effectief hoog. Ze zullen de subsidie aanwenden voor onder meer deelnames aan handelsbeurzen, prospectietrips naar nieuwe markten of de optimalisatie en digitalisatie van handelsprocessen.

Digitalisatie is een belangrijke manier om de negatieve impact van de Brexit te verhelpen. Verder dekt de subsidie tot 20% van de kosten voor de inzet van extra personeel om douaneformaliteiten het hoofd te bieden of nieuwe afzetmarkten te verkennen. 

Ook sectorfederaties als Fedustria en Fevia informeren hun lidbedrijven over de steunmaatregel: “De uitgebreide steunmaatregel van FIT is een unieke kans voor alle Vlaamse bedrijven die getroffen zijn door de Brexit,” aldus Filip De Jaeger, Adjunct-Directeur-Generaal van Fedustria.

Nadia Lapage, secretaris-generaal van Fevia Vlaanderen: "Voor voedingsbedrijven die naar het VK exporteren, volgt nog een belangrijke uitdaging wanneer de Britse regering gezondheidscertificaten zal beginnen vragen. Brexit-steun blijft dus cruciaal."

Begin 2023 lanceert FIT opnieuw subsidie-oproepen. Tot 31 december 2023 kan steun uit de Europese Brexit Adjustment Reserve (BAR)  (11,41 miljoen euro via FIT) worden geïnvesteerd in bedrijven die door de Brexit zijn getroffen. Klik hier voor meer info.