• 08/05/2012

Autonome vliegende robot (+video)

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois hebben een autonome vliegende robot ontwikkeld die een zeer exacte landing kan uitvoeren.

Trefwoorden: #robot, #University of Illinois, #vliegen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- De landing is vergelijkbaar met een vogel die vanuit een vlucht op een takje landt.

Door onderdelen van een echte vogel na te bootsen, is het de onderzoekers uit Illinois gelukt om een robotvogel te ontwikkelen die een zachte landing kan maken.

De robotvogel kan autonoom vliegen en met zijn vleugels van richting veranderen.

In tegenstelling tot vliegtuigen heeft de robotvogel (net als een echte vogel) geen verticale staart. De robot zweeft met behulp van haar vleugels eerst in de juiste positie, gooit daarna de neus omhoog en remt zo af voor de landing.

De zachte landing is een combinatie van specifieke en complexe handelingen en wordt door de robotvogel perfect uitgevoerd.

De autonome vliegende robot kan ingezet worden voor verkenningsvluchten in bebouwde gebieden, waar de kleine omvang van pas komt.

Aditya Paranjape, postdoctoraal student aan de Universiteit van Illinois: "We hebben een articuleerbaar vleugelconcept ontwikkeld voor een wendbaar robot-vliegtuig, geïnspireerd door vogels. Van alle manoeuvres die uitgevoerd worden door een fladderend vliegtuig tijdens een zweefvlucht, is een precieze landing de meest uitdagende."

Assistent-professor Soon-Jo Chung: "We kunnen een hoop leren van biologische systemen. Vleermuizen kunnen vliegen met beschadigde vleugels. De zijn zo lenig en manoeuvreren zo snel; ze kunnen zeer snelle bochten van 180-graden maken en binnenshuis vliegen zonder obstakels te raken."

"Deze kwaliteiten zijn zeer wenselijk in kleine vliegtuigen die gebruikt kunnen worden bij verkenning, vooral in bebouwde gebieden waar bewegingsvrijheid beperkt is en satellietbesturing vaak geblokkeerd wordt."


(GL) (bron en foto: Engineers Online)

Video: