EU-financiering voor Ghent Carbon Hub belangrijke stap voor koolstofvrij België

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat ze Fluxys Belgium, North Sea Port en ArcelorMittal Belgium 9,6 miljoen euro zal toekennen voor het onderzoek naar een CO2-terminal in Gent gecombineerd met een CO2-leidingennetwerk naar Wallonië.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #CO2, #Fluxys, #koolstof, #leiding, #North Sea Port

Lees verder

Nieuws

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Het opzet is om onder de naam ‘Ghent Carbon Hub’ een open toegankelijke infrastructuur te realiseren. Die omvat een opslag- en vloeibaarmakingsterminal voor CO2 in Gent en een CO2-leidingennetwerk.

Het vloeibare CO2 wordt dan aan boord van schepen geladen voor verdere permanente opslag op zee. Ghent Carbon Hub zal de capaciteit hebben om jaarlijks 6 miljoen ton CO2 te verwerken, wat overeenkomt met ongeveer 15% van de industriële CO2-uitstoot in België.

In het kader van de uitbouw van de Belgische CO2-infrastructuur, en mede ondersteund door de subsidie van de Europese Commissie, ontwikkelt Fluxys een verbinding tussen Bergen en Gent om exportmogelijkheden te bieden aan de bedrijven in Wallonië die CO2 leveren.

De EU-subsidie uit het financieringsprogramma ‘Connecting Europe Facility for Energy’ (CEF-E) voor de studie is een belangrijke stap naar de definitieve investeringsbeslissing die in 2025 wordt verwacht en de voorziene start van de realisatie in 2027.