Uitvinding maakt onzichtbare doorbloeding zichtbaar tijdens operatie

De Nederlandse Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde en testte een nieuw apparaat dat de doorbloeding van weefsel visualiseert tijdens operaties.

Trefwoorden: #doorbloeding, #operatie, #scan

Lees verder

research

( Foto: Rijksuniversiteit Groningen )

ENGINEERINGNET.BE - Een goede doorbloeding is belangrijk voor het functioneren van organen, het genezen van wonden en het voorkomen van complicaties. Maar hoe kan een chirurg tijdens een operatie de kwaliteit van de doorbloeding meten? De PefusiX-Imaging moet hier antwoord op gaan geven.

Wido Heeman, promovendus bij de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân en werkzaam bij LIMIS Development, ontwikkelde en testte het apparaat dat de doorbloeding van weefsel visualiseert.

‘Tot nu toe moeten chirurgen aan de hand van subjectieve kenmerken de kwaliteit van de doorbloeding inschatten. Met de PerfusiX-Imaging, dat werkt op basis van lasertechniek, kunnen zij vertrouwen op een objectief beeld’, vertelt Heeman.

Voor zijn onderzoek werkte hij samen met bedrijven uit Noord-Nederland, zoals LIMS Development, ZiuZ Visual Intelligence en ziekenhuizen uit deze regio, zoals het MCL, UMCG en Nij Smellinghe.

Het prototype van de PerfusiX-Imaging is specifiek getest op darmweefsel. Bij het opereren van darmtumoren wordt de tumor weggenomen en de twee darmuiteinden weer aan elkaar gezet. Bij ongeveer 7,5% van de operaties treedt een complicatie op waarbij de hechtingen niet goed helen vanwege lokaal slechte doorbloeding. Dit heet naadlekkage.

Met behulp van beelden van de doorbloeding uit de PefusiX-Imaging kan de chirurg hechten op de meest optimale plaats en zo mogelijke complicaties zoals naadlekkage voorkomen.

De PerfusiX-Imaging is ingezet tijdens klinische studies uitgevoerd in het Medisch Centrum Leeuwarden en het Nij Smellinghe ziekenhuis in Drachten. Hieruit is gebleken dat chirurgen in 17% van de operaties de locatie zouden hebben aangepast op basis van de PerfusiX-Imaging doorbloedingsplaatjes.

‘Of PerfusiX-Imaging complicaties kan voorkomen, vereist nader onderzoek maar de huidige resultaten zijn veelbelovend’, aldus Heeman, die hoopt dat het apparaat volgend jaar op de markt komt.