Kunstmatig energie-eiland kan rekenen op steun uit Europees herstelfonds

De federale regering en Elia hebben een overeenkomst over financiële ondersteuning uit het zogenaamde Recovery & Resilience Facility (RRF-fonds). Elia gebruikt deze Europese subsidie voor de bouw van de basisstructuur van het Prinses Elisabeth Eiland.

Trefwoorden: #eiland, #elektriciteit, #Elia, #energie, #offshore

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Het Prinses Elisabeth Eiland wordt een belangrijk energieknooppunt. Het artificiële eiland komt op ongeveer 45 km voor de Belgische kust en zal bijna uitsluitend transmissie-infrastructuur huisvesten.

Die zal o.a. de windenergie van de tweede offshore windzone (3,5 GW) ontvangen en optransformeren van 66kV naar 220 kV. De elektriciteit wordt daarna naar land gebracht via een gezamenlijk kabelstelsel.

Op het eiland zullen op termijn ook de bijkomende interconnectoren aansluiten met Groot-Brittannië (Nautilus) en Denemarken (TritonLink).

Het gaat om zogenaamde hybride interconnectoren die een dubbele functie hebben: ze zorgen niet alleen voor stroomuitwisseling tussen landen maar zijn ook verbonden met grote offshore windparken in de Noordzee die ons land van grote volumes hernieuwbare energie voorzien.

Met het geld uit het RRF-fonds zal de basisstructuur van het eiland gebouwd worden. De werken hiervoor starten in 2024 en moeten tegen eind augustus 2026 klaar zijn.

De basisstructuur is boven de waterlijn ongeveer 5 hectare groot en bestaat uit betonnen caissons die opgevuld worden met zand.

Lees ook een eerder artikel: Elia stelt concept eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld voor