Primeur: mobiele topografische robot succesvol ingezet

De robot, ingezet door bouwbedrijf Vandenbussche, kan autonoom details van digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uittekenen. Een innovatieve oplossing voor personeelstekort.

Trefwoorden: #BIM, #bouw, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: Foto-Atelier Jo De Rammelaere )

ENGINEERINGNET.BE - De bouwsector kampt met een groot personeelstekort en gaat noodgedwongen op zoek naar innovatieve oplossingen om efficiënter te kunnen werken.

Zo werkt Vandenbussche al jaren via BIM, waarbij diverse partijen één 3D-model gebruiken dat alle informatie over planning, kosten, duurzaamheid, materialen, operaties en onderhoud van een nieuw gebouw bevat. Via deze virtuele kopie kan een project veel nauwkeuriger worden uitgevoerd.

CEO Kristof Defruyt: “Op dit moment modelleren we al 75% van onze projecten in BIM, maar tegen eind 2023 willen we al onze projecten via deze methodiek uitwerken. De voordelen zijn legio. Door de visualisatie krijgt de klant ook een helder zicht over het totaalproject en kunnen we nog meer op maat werken.”

Een BIM-model interpreteren en vertalen naar de vloer vraagt veel voorbereidend werk. Maar Bimprinter, een start-up uit Andenne, heeft nu een robotprinter ontwikkeld die de digitale plannen op ware grootte uittekent op de vloer. De robot is een bijzonder handig hulpmiddel bij het plaatsen van scheidingswanden met complexe geometrie en hoeken.

Verder kan hiermee de menselijke foutenlast uitgeschakeld worden en bovendien kunnen de plannen ook aan een hogere snelheid uitgetekend worden.