Primeur: spectrale beeldsensor brengt ware kleuren naar smartphone

Op het internationale technologie event CES 2023 introduceert het Belgische Spectricity de S1, de eerste miniatuur multispectrale beeldsensor voor mobiele apparaten. De eerste smartphones met deze nieuwe technologie worden verwacht in 2024.

Trefwoorden: #foto, #sensor, #smartphone

Lees verder

Nieuws

( Foto: Spectricity )

ENGINEERINGNET.BE - De spectrale beeldsensor S1 meet ‘true color’ aan de hand van de spectrale signatuur van een kleur. Zo lost het tekortkomingen in kleurgetrouwheid op, waar de sensors van smartphonecamera’s vandaag mee kampen.

Het is de eerste geminiaturiseerde, in massa produceerbare, mobiele spectrale beeldsensor. Hij registreert zowel het volledige zichtbare spectrum, alsook het nabij-infrarode bereik bij videosnelheden, nodig voor mobiele toepassingen. Dat maakt hem uitermate geschikt als sensor naast de hoofdcamera's in elke smartphone.

Ondanks alle vooruitgang in beeldsensor- en cameratechnologie kunnen smartphones vandaag nog steeds geen echte kleuren vastleggen. Beperkt door 3 kleurkanalen ("RGB" of rood, groen, blauw) hebben de automatische witbalansalgoritmen (AWB), die nu in smartphones zitten, vaak moeite om het witpunt van een beeld juist te vatten.

De huidige technologie in smartphones zorgt voor een tegenvallende camerakleurgetrouwheid, een oorzaak voor onnauwkeurige fotokleuren en slecht weergegeven huidskleur. Spectrale beeldvorming zal hier voor een doorbraak in betrouwbaarheid en inclusie zorgen.