Consortium door EU Innovatiefonds geselecteerd voor innovatief CO2-project

Een krachtig consortium van vier Belgische industriële spelers (Prefer, Fluxys Belgium, Lhoist en Orbix) heeft de krachten gebundeld om de Belgische industrie koolstofvrij te maken en een duurzame oplossing te bieden voor de bouwsector.

Trefwoorden: #afvangen, #CO2, #Fluxys, #hergebruik

Lees verder

Nieuws

( Foto: yokieyok - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Ze werden geselecteerd door een Europees innovatiefonds (Innovation Fund Small Scale) en krijgen een subsidie van 4,5 miljoen euro.

Hoewel er tegen maart 2023 nog een administratieve stap moet worden gezet, is deze aankondiging geweldig nieuws voor het project, omdat het werk van het consortium erdoor wordt uitgekristalliseerd en het de impuls krijgt die het nodig heeft om het project met succes uit te voeren.

De vermindering van de CO2-uitstoot is de belangrijkste drijfveer van het project. Jaarlijks zal bijna 12.000 ton CO2 worden afgevangen, getransporteerd en hergebruikt in metselblokken in plaats van in de atmosfeer terecht te komen.

Bovendien zullen de grondstoffen voor de productie van de blokken bestaan uit CO2 en gerecycleerde nevenproducten uit de staalindustrie, waardoor nog eens 8.000 ton CO2-uitstoot wordt voorkomen.

Een andere drijfveer is de noodzaak om de bouwsector innovatieve en ecologische producten aan te bieden. Prefer is zich daar terdege van bewust. Vanaf 2025 brengt het dankzij CO2ncrEAT metselblokken op de markt met een negatieve CO2-voetafdruk.

Dit project is innovatief omdat het meerdere technologieën combineert om CO2 rechtstreeks uit industriële restgassen op te vangen en op grote schaal te hergebruiken in bouwmaterialen. Het wordt ook snel uitgevoerd in vergelijking met andere CO2-sekwestratieprojecten in Europa.