Circulair gebruik van infrastructuurmaterialen steeds belangrijker

De grond onder onze voeten is van onschatbare waarde, die pas zichtbaar wordt wanneer we hem hergebruiken, besluit het nieuwe Urban Insight rapport van Sweco dat focust op circulariteit bij infrastructuurmaterialen.

Trefwoorden: #circulair, #hergebruik, #materialen, #Sweco

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sweco - Tom D'Haenens )

ENGINEERINGNET.BE - De Europese aggregaatsector is momenteel slechts voor 7% circulair, maar volgens de European Aggregates Association is het mogelijk om 20% te halen.

In hun nieuwe Urban Insight-rapport toont Sweco aan dat door dat percentage te halen, het mogelijk is om de kosten van nieuw materiaal tot 6 miljard euro te verlagen - wat neerkomt op een besparing van 546 miljoen ton per jaar.

In het rapport worden twee lopende Europese spoorwegbouwprojecten onderzocht en hoe circulaire maatregelen emissies en kosten verminderd kunnen worden.

Bij zo’n omvangrijke projecten zal een vermindering van het transport met 1% al een gigantisch positief resultaat opleveren op dat vlak. Voor een groot spoorwegproject in Europa zou dit het transport van aggregaten met 347.000 km verminderen, een besparing van 3,2 miljoen euro en 1.500 ton CO2.

In België wordt bij de werken aan de Oosterweelverbinding al een stap in de goede richting gezet. Voor het eerst wordt er BIM en een track&trace-systeem gebruikt om meer controle te krijgen over de winning en het gebruik van grond bij afgravingen.

Daardoor kunnen we het hergebruik en het transport ervan optimaliseren, en het vergemakkelijkt ook de rapportering en administratie die de wetgeving ons oplegt. Zo perken we de ecologische en financiële effecten bij grondwerkzaamheden in en verhogen we onze efficiëntie. 

Lees hier het derde Urban Insight-rapport.