Draaiboek voor uitbraken van nieuwe infectieziekten

Het EU-project ESCAPE, met onder meer UHasselt, werkt aan een draaiboek om landen beter voor te bereiden op mogelijke nieuwe uitbraken van infectieziekten. Budget: 3,2 miljoen euro.

Trefwoorden: #draaiboek, #epidemie, #infectie, #UHasselt

Lees verder

Nieuws

( Foto: UHasselt )

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens de coronacrisis werkten epidemiologen en biostatistici uit vele verschillende landen aan modellen om de verspreiding van de infectieziekte beter te kunnen inschatten en regeringen zo goed mogelijk te adviseren over te nemen maatregelen.

"Met ESCAPE willen we opgedane kennis bundelen, om in de toekomst nog beter en sneller te reageren bij een nieuwe ingrijpende infectieziekte,” zegt prof. dr. Niel Hens, verbonden aan UHasselt en UAntwerpen, en coördinator van ESCAPE.

Wetenschappers uit België, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zullen de komende vier jaar de lessen geleerd uit de coronacrisis omzetten in draaiboeken.

“Zo hebben we tijdens de coronapandemie gezien dat een betere en snellere data-uitwisseling tussen wetenschappers wereldwijd cruciaal is. Binnen ESCAPE willen we werken aan een meer uniforme manier van het verzamelen van data, met oog voor privacy en gegevensbescherming”, zegt dr. Lisa Hermans (UHasselt).

“Als we op voorhand akkoorden sluiten over hoe we cruciale data beter kunnen en willen delen binnen en over landsgrenzen heen, verliezen we veel minder tijd wanneer de nood het hoogst is. Zo kunnen er sneller belangrijke beslissingen genomen worden.”

Verder willen de onderzoekers binnen ESCAPE nog beter inzicht krijgen in hoe infectieziekten muteren. “Opnieuw is snel en accuraat reageren cruciaal, dat liet het coronavirus, met haar vele mutaties, ons duidelijk zien”, aldus Hens.

“ESCAPE brengt daarom de expertise van wetenschappers samen die bezig zijn met het analyseren van genoomsequenties van virussen, om zo na te gaan hoe we deze genoomsequenties efficiënter kunnen verzamelen om een beter inzicht te krijgen in de verspreiding van bijvoorbeeld varianten.”

Partners in Escape zijn: UAntwerpen, INSERM (Frankrijk), INSA (Portugal), RIVM (Nederland), ISI foundation (Italië), LSHTM (VK) en UBern (Zwitserland).