• 09/05/2012

Vector Award 2012: 2de plaats voor België

Wereldwijd energie toevoeren: 162 deelnemers uit 27 landen nemen deel aan de 'vector award'.<br>

Lees verder

Productnieuws

Binnen het kader van het beursoptreden op de Hannover Messe heeft igus - toonaangevende fabrikant van kabelrups-systemen, leidingen en toebehoren - de resultaten van de derde wereldwijde 'vector award' bekendgemaakt.

De jury bestond onder andere uit vertegenwoordigers van de Duitse centrale vereniging voor elektrotechniek en elektronica (ZVEI), van het WZL (Werkzeugmaschinenlabor; laboratorium voor gereedschapsmachines) van de RWTH Aachen en van TV Rheinland.

De winnaars werden onderscheiden tijdens een plechtige prijsuitreiking. De Robotation Academy van de Hannover Messe is de officile beschermheer van de 'vector award'.

Van China en Canada tot aan Brazili
Aan de eerste energietoevoer-wedstrijd van vier jaar geleden hebben bijna 80 en twee jaar geleden bijna 110 inzenders deelgenomen. Dit jaar telde de jury meer dan 160 deels spectaculaire inzendingen uit alle hoeken van wereld: niet alleen uit China, India, Korea, Singapore, de VS, Canada en Brazili, maar ook uit heel Europa.

Alle ingezonden kabelrups-toepassingen staan op het internet, deels inclusief video's, onder www.vector-award.de resp. www.vector-award.com (Engels).

Een kosteloze brochure met 130 pagina's kan per e-mail worden aangevraagd via: vector@igus.de.

Goud: printplaten bliksemsnel van pers naar pers
De gouden 'vector' en een prijzengeld van 5.000 gaan naar KUKA Systems, technologieleider uit Augsburg, voor het product KUKA Cobra. Hier werd een nieuw concept ontwikkeld dat bliksemsnel persen be- en ontlaadt.

De KUKA Cobra bestaat uit twee basiselementen: een robot en een lineaire as. Dankzij deze innovatie is het mogelijk om het productievermogen van de persen te verhogen en de afstand tussen de persen te verminderen.

igus ontwikkelde hiervoor een speciale variant van de standaard kabelrups E6 met nieuwe verbinders om de opbouw van KUKA Cobra zo compact mogelijk te houden.

De E6.29 loopt fluisterstil en trillingsarm en past daarmee perfect bij de dynamiek van de KUKA Cobra die doelgericht en het onderdeel zeer snel beetpakt en tussen de persen transporteert.

Zilver: grote slangen in Antwerpen
De 'vector' in zilver en 2.500 prijzengeld gaan naar Joury van Gijseghem van DEME voor het project Amoras in Antwerpen. Het betreft hierbij een installatie voor de zuivering van ca. 50.000 ton slib per jaar dat bij het uitdiepen van de toegangswegen voor de scheepvaart naar de haven in Antwerpen wordt opgebaggerd. Centraal onderdeel is een boogvormige brug met een spanwijdte van 150 meter.

Aan de draaibare brug zijn beweegbare hoogrendementspompen bevestigd die het slib voor de verdere zuivering uit de, onder de brug liggende, bezinkbassins pompen. Dit gebeurd met behulp van enorme slangen met een diameter van 300 mm.

Voor de geleiding van de slangen over de complete bruglengte wordt gewerkt met de grootste polymeer-kabelrups ter wereld de E4.350 met 350 mm binnenhoogte. Het hoge slanggewicht (ca. 100 kg per meter) en de bescherming tegen mechanische slijtage door middel van de speciale dwarsverbinders met glijrollen van 'iglidur' behoren tot de bijzondere kenmerken van deze toepassing. Op grond van het extra gewicht voor de brugstructuur was een zware stalen ketting geen alternatief voor de E4.350.

Brons: 1.440 graden draaien
De bronzen 'vector' en 1.000 prijzengeld zijn voor Fabio Ferri van de firma SCM uit het Italiaanse Rimini. De randen-bewerkingsmachine kan hout, PVC, polypropyleen en aluminium bewerken.

Om de contouren van het werkstuk te kunnen volgen moet het gereedschap tal van bewegingen kunnen uitvoeren - onder andere draaiingen om de eigen as met maar liefst 1.440 graden in beide richtingen. Voor de kabelgeleiding naar het gereedschap was daarom een oplossing gevraagd die deze bewegingen meemaakt en bovendien licht genoeg is. Een eerder toegepaste elektropneumatische verdeler was te zwaar, te duur en te stijf.

De igus twisterband daarentegen kon absoluut overtuigen. De configuratie van 6 kabelrupsmodules kan het complete bewegingsverloop afdekken, is licht en voordelig.


Meer informatie:
igus b.v.b.a.
Kolonel Begaultlaan 75 - 3012 Wilsele
Tel. 016-31 44 31 - Fax 016-31 44 39
info@igus.be - www.igus.be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Igus



Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event?
Klik hier.