Grootschaliger gebruik van RNA voor biomedische toepassingen

De Nederlandse Vrije Universiteit ontwikkelt draagsystemen die gecontroleerde afgifte van RNA vereenvoudigen, voor grootschaliger gebruik van RNA in biomedische toepassingen.

Trefwoorden: #biomedisch, #research, #RNA

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vrije Universiteit Amsterdam )

ENGIINEERINGNET.BE - RNA is een biologisch macromolecuul dat essentieel is voor de regulering van cellulaire processen in het menselijk lichaam. RNA-gebaseerde cellulaire toepassingen in de moleculaire therapie kunnen de mogelijkheid bieden om bepaalde ziekten te behandelen.

De vooruitgang van deze toepassingen is echter sterk belemmerd omdat het moeilijk is om RNA langs biologische barrières te brengen. Daarom is de belangstelling gegroeid voor de ontwikkeling van draagsystemen die de gecontroleerde afgifte van RNA kunnen vereenvoudigen.

Hierbij worden zogenaamde 'peptide-gebaseerde binders' gebruikt om dubbelstrengs RNA te stabiliseren en af te leveren.

Het Grossmann lab van de Vrije Universiteit heeft aangetoond dat de stabiliteit en cellulaire doorlatendheid van klein interfererend RNA kan worden verbeterd met peptide-gebaseerde binders.

Met dit nieuwe project grabRNA hoopt VU-hoogleraar biomimetische chemie Tom Grossmann een hoofdkandidaat te identificeren met stevige prestaties op het gebied van celafgifte zodat het klaar is voor de volgende exploitatiefase.

Grossmann heeft een Proof of Concept grant van 150.000 euro toegewezen gekregen van de ERC voor dit project.