VUB is eerste universiteit die vak rond circulair bouwen aanbiedt

Circulair of materiaal-neutraal bouwen is een beleidsprioriteit. Het is dan ook van groot belang dat studenten nog meer kennis en vaardigheden voor een duurzame ontwerp- en bouwpraktijk aangeleerd krijgen.

Trefwoorden: #bouw, #circulair, #hergebruik, #opleiding, #universiteit

Lees verder

Opleiding

( Foto: VUB - Thierry Geenen )

ENGINEERINGNET.BE -  Eind 2022 keurde de VUB-Onderwijsraad daarom een aanpassing van de opleiding Ingenieurswetenschappen: architectuur goed. In de opleiding wordt vanaf academiejaar 2023-24 de leerlijn duurzaam bouwen uitgebreid.

Met deze aanpassing is de opleiding Ingenieurswetenschappen: architectuur aan de Vrije Universiteit Brussel de eerste in Vlaanderen die een vak rond circulair bouwen aanbiedt.

Vanaf het eerste jaar maken studenten in het nieuwe vak ‘Duurzaam bouwen en detailleren’ kennis met de meest courante bouwmaterialen en -elementen, hun milieu-impact en levensduur.

In het tweede jaar wordt de link tussen materiaalkeuze en bouwmethode met het architectuurontwerp en levenscyclus van het gebouw expliciet in het vak ‘Circulair ontwerpen en bouwen’.

In het derde jaar maakt het vak ‘Bioclimatic design’ de brug naar de gebouwomgeving en het materialen- en energiemetabolisme dat in elke buurt aanwezig is.

In het vierde jaar volgen studenten het vak ‘Energy performance of buildings’ en in het vijfde jaar kunnen ze voor verschillende duurzame keuzevakken kiezen.

Ook in het ontwerpatelier - waar studenten individueel of in groep aan ontwerpvoorstellen werken - is duurzaamheid niet weg te denken. Al in het eerste jaar staat hergebruik centraal in het ontwerpatelier ‘mens en aanpasbaarheid’.

In het tweede jaar ‘habitat en erfgoed’ ligt de nadruk op behoud en herbestemming. En in het derde jaar ‘stad en structuur’ wordt ontworpen voor een lange levensduur, enz.