Robots produceren woonunits

Bouwonderneming Vandenbussche en de Britse tech start-up Auar werken samen om modulaire woonunits te bouwen die door robots werden geproduceerd. Daarvoor wordt in de vestiging van Vandenbussche in Aalter een gespecialiseerde ‘microfabriek’ opgericht.

Trefwoorden: #AI, #bouwen, #onderneming, #robot, #unit

Lees verder

Techniek

( Foto: Vandenbussche )

ENGINEERINGNET.BE - De nood aan degelijke huisvesting tegen een betaalbare prijs is groot, terwijl de prijzen van vastgoed de voorbije jaren fors zijn gestegen. Tegelijkertijd staat de bouwsector voor grote uitdagingen. 

Er zijn te weinig geschoolde arbeidskrachten om alle vacatures in te vullen en ook de inflatie van materialenprijzen speelt de sector parten. Om een antwoord te bieden op al die uitdagingen slaan Auar en Vandenbussche de handen in elkaar. Samen richten ze in Aalter ’s werelds eerste robotische microfabriek voor de bouwsector in.

In Oostduinkerke werd een eerste testopstelling gebouwd: een tuinhuis opgetrokken uit houten units die door robots werden geproduceerd. Bij de montage kwamen nog manuele handelingen te pas, maar iedere component, zowel van de gevels als voor de binnenafwerking, werd op voorhand door de robots geproduceerd. 

Ook projectontwikkelaars zien potentieel in deze nieuwe bouwmethode.