Imec legt basis voor in vivo detectie van traag groeiende hersentumoren

Onderzoekers van imec ontwikkelden een veelbelovende manier om laaggradige gliomen op te sporen in levend weefsel. Dit zou chirurgen op termijn in staat moeten stellen om deze traag groeiende hersentumoren makkelijker te detecteren tijdens operaties.

Trefwoorden: #camera, #chirurg, #hersenen, #hyperspectraal, #imec, #tumor

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Laaggradige gliomen zijn een diverse groep (traag groeiende) hersentumoren die vaak voorkomen bij jonge, verder gezonde patiënten.

Hoewel ze meestal goedaardig van oorsprong zijn, hebben studies aangetoond dat laaggradige gliomen jaarlijks vier tot vijf millimeter kunnen groeien, en eventueel zelfs kunnen transformeren in een kwaadaardige tumor.

Vandaar dat artsen er in vele gevallen voor opteren het gezwel zo vroeg mogelijk chirurgisch te verwijderen, hoewel de in vivo detectie en afbakening ervan notoir moeilijk is, zelfs met behulp van een chirurgische microscoop. De doorbraak kwam er nadat de onderzoekers een hyperspectrale camera van imec integreerden met een chirurgische microscoop.

Na een reeks testen in samenwerking met de afdeling neurochirurgie van het UZ Leuven bleek de compacte set-up nauwkeurige klinische data te genereren die, na interpretatie door een neuraal netwerk, moeten toelaten een duidelijk onderscheid te maken tussen gezonde cellen en kankercellen.