Innovatieve technologieën spelen grote rol in werkbaar werk

Innovatieve technologieën, zoals exoskeletten, augmented reality, virtual reality en cobots, kunnen een belangrijke rol spelen in het werkbaar maken én houden van jobs. Vlaams minister Brouns lanceerde daarom de proeftuin 'Technologie voor Werkbaar Werk'.

Trefwoorden: #augmented reality, #cobot, #virtual reality, #werk, #werkbaar

Lees verder

HR

( Foto: Flanders Make )

ENGINEERINGNET.BE - Het hebben van een werkbare job is een belangrijk factor om mensen duurzaam aan de slag te houden of krijgen.

Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns wordt daarom geïnvesteerd in innovatieve technologieën om werknemers en bedrijven hierin meer en beter te ondersteunen.

Binnen de proeftuin ‘Technologie voor werkbaar werk’ wordt state-of-the-art innovatieve technologie ingezet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder de maken. Het gaat onder andere over digitale werkinstructies, exoskeletten, virtual reality en augmented reality.

Dit soort technologieën bieden daarnaast ook kansen aan mensen die om fysieke of mentale redenen een afstand ervaren tot de arbeidsmarkt (terug) naar de arbeidsmarkt toe te leiden.

De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector om aan de slag te blijven, zijn immers een hoge werkdruk, fysieke belasting en ééntonigheid van werk.

De eerste resultaten van het project werden vandaag gepresenteerd en gedemonstreerd bij het leerwerkbedrijf ‘Open Atelier’ in Pelt, dat vandaag omgebouwd werd tot een demozaal die de meest moderne innovaties samenbrengt.

Er werden onder andere co-bots tentoongesteld, robotische armen die als het ware als collega naast werknemers staan en de nodige ondersteuning kunnen bieden op de werkvloer.

Een dashboardsysteem dat elke stap van een proces kent, in beeld kan brengen en real-time kan opvolgen zorgt ervoor dat werknemers nooit een stap in een proces kunnen missen.

Augmented Reality kan dan weer poetshulp bieden door onzichtbaar vuil in te kleuren, om zo het verschil tussen propere en vuile oppervlakten duidelijk te maken.

Deze en nog andere tentoongestelde technologieën bieden innovatieve oplossingen voor de uitdagingen die werknemers in de maakindustrie vandaag ervaren.